’s Nachts wakker door je rookmelder?

ei-electronics-wakker-door-piepende-rookmelder

Nee, natuurlijk niet! Lig je net lekker te slapen, begint de rookmelder ineens te piepen. In eerste instantie schrik je natuurlijk wakker, want er zal toch niet iets aan de hand zijn? Slaapdronken loop je naar beneden toe en probeer je het lichtknopje te vinden. Gelukkig… er blijkt niks aan de hand te zijn. Je haalt de batterij uit de melder, zodat het piepen stopt en loopt daarna met knikkende knieën van de schrik weer terug naar de slaapkamer. Morgen kijken we wel weer verder..

In het beste geval kun je het probleem met de rookmelder de volgende dag oplossen, maar hoe vaak vergeet je niet de batterij terug te plaatsen of is het niet duidelijk waarom de melder is gaan piepen? In de praktijk zien we dat rookmelders nog te vaak onjuist ingezet worden. Nieuwsgierig? Lees dan dit blog van onze product manager Jeroen Schipper.

Werkt een rookmelder altijd?

Uit onderzoek blijkt dat 45% van alle huishoudens een werkende rookmelder heeft. Het aantal huishoudens met werkende rookmelders én waar de melders ook nog ‘ns op de juiste plek hangen, is slechts 35%. Stop de rookmelder dus niet zo ver mogelijk in de hoek van je kamer, ook al vind je het geen verfraaiing van je plafond!

Schijnveiligheid
Als je jouw huis voorziet van één of meerdere rookmelders, denk je in eerste instantie te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Toch blijkt dat de rookmelder bij 39% van de branden geen alarm afgeeft. Wat is hier dan het probleem? In de helft van deze gevallen ontbreekt er een batterij of is deze leeg. Of ook wel: er is schijnveiligheid gecreëerd. Je bent ervan overtuigd dat je leeft conform de veiligheidsvoorschriften, maar er hangt een rookmelder die jou niet voorziet van een veilige omgeving. Op deze manier krijgen rookmelders een slechte naam, terwijl rookmelders juist levens moeten redden!

3 minuten om je huis te verlaten

Zolang er niets aan de hand is, lijkt een rookmelder overdreven. Echter, op het moment dat er wel brand in je woning ontstaat, zorgt de rookmelder ervoor dat je net dat beetje extra tijd hebt om je woning te verlaten. Na het ontstaan van een brand heb je maximaal 3 minuten de tijd om je huis levend te verlaten. Dat is erg weinig!

Rookontwikkeling
Typisch voor woningbranden is de onwaarschijnlijke hoeveelheid rookontwikkeling die ontstaat door het soort spullen die jij en ik in huis hebben staan. Tegenwoordig worden steeds meer producten geproduceerd met goedkope brandwerende materialen. Door de rookontwikkeling in jouw woning komt er een gebrek aan zuurstof wat resulteert in weinig vlammen en veel rook. Het is levensgevaarlijk om deze rook in te ademen. Een rookmelder is in staat om heel snel een heel klein beetje rook op te pikken en een signaal af te geven om jou op de hoogte te brengen.

Waarom een rookmelder?

De vraag ‘waarom een rookmelder’ lijkt dus misschien voor de hand liggend, maar we merken dat deze vraag in de praktijk tot een grote diversiteit aan antwoorden leidt. Kortom: een rookmelder zorgt er dus voor dat je op tijd wordt gewaarschuwd in het geval van brand en dat jij binnen 3 minuten je huis kunt verlaten.

“Een goede rookmelder redt dus niet je spullen, nee, het redt jouw leven!”

Hoe lang gaat een rookmelder mee?

Hoe lang een rookmelder meegaat, is afhankelijk van het type en soort. Over het algemeen hebben rookmelders een levensduur van 10 jaar. Dit is best een lange tijd voor een apparaat dat steeds overdag warm wordt en ’s nachts weer afkoelt en in stoffige ruimtes hangt. Wanneer de rookmelder goed onderhouden wordt, dus minstens 1x per half jaar met de stofzuiger schoongemaakt wordt, gaat de melder 10 jaar mee. Na deze 10 jaar moet je de complete melder vervangen. Niet omdat hij dan stuk is, maar  omdat er niet meer met 100% zekerheid gezegd kan worden of hij nog optimaal functioneert. En dit is natuurlijk wel het belangrijkste principe van een rookmelder. Hij moet goed werken om jou te kunnen alarmeren.

Waarom gaan rookmelders ‘s nachts in vals alarm?

Rookmelders gaan ’s nachts piepen als de batterij bijna leeg is omdat de temperatuur op dat moment het laagst is. De batterijspanning die op dat moment  al aan de krappe kant is, wordt door de kou ‘s nachts nóg iets lager. In woonhuizen gaat de melder vaak rond een uur of 4 uur ’s nachts af, aangezien dit het koudste moment in huis is.

Wil jij er zeker van zijn dat je leeft conform de veiligheidsvoorschriften? Hier lees je waar een kwaliteitsrookmelder aan moet voldoen.

2 reacties op “’s Nachts wakker door je rookmelder?

  1. Bedoel je met af gaan de piep die aangeeft dat de batterij vervangen moet worden of dat het brandalarm volledig afgaat, alsof er brand is.

    1. Hallo Cas,
      In deze blog wordt met het afgaan van piep bedoelt dat de batterij van de rookmelder leeg is.
      Dit kan voorkomen worden door een rookmelder met ingebouwde lithium batterij te plaatsen. Deze lithium batterij gaat 10 jaar mee, de levensduur van de rookmelder. Bel of mail ons gerust als je nog meer vragen hebt: tel. 038-4698200 of info@hemmink.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *