Regelmatig krijg ik vragen over functiebehoud en hoe dit precies toegepast moet worden in verschillende installaties. Hoe moet ik de functiebehoud-kabels bevestigen? Welke FB-klasse geldt voor mijn installatie? En mag ik kabels combineren in een klembeugel? Als installateur kunnen alle normen je soms duizelen, daarom zet ik in deze blog de belangrijkste punten op een rij.
Wat is functiebehoud?
Functiebehoud draait om het vermogen van kabels en ondersteunende installaties om, zelfs tijdens een brand, hun functionaliteit te behouden. Dit betekent dat de kabels blijven werken voor kritieke systemen, zoals brandmeldinstallaties of noodverlichting. Bij een brand kan de temperatuur snel oplopen tot 1000°C, afhankelijk van de situatie. Functiebehoudkabels zijn getest om onder zulke extreme omstandigheden energie en signalen te blijven doorgeven. Je komt termen tegen als FB30, FB60 of FB90 (of in Duitsland: E30, E60, E90), die aangeven hoe lang de kabels hun functie kunnen blijven vervullen: 30, 60 of 90 minuten.
Functiebehoud wordt getest volgens DIN 4102-12, waarbij altijd de volledige installatie wordt meegenomen. Dit betekent dat zowel de functiebehoud-kabel als het bijbehorende ophangsysteem, zoals JMV beugels, worden getest. Afzonderlijk kan overigens ook als alle componenten getest zijn volgens de DIN4102 getest zijn. Maar dan wel op basis van standaard montage afstanden. Daarnaast is het essentieel om de specifiek geteste slagpennen en schroeven te gebruiken.
‘Mijn advies is om altijd te werken met gecertificeerde producten en nooit concessies te doen aan veiligheid. Het is beter om één keer goed te installeren, dan achteraf met de risico’s en gevolgen geconfronteerd te worden.’
Wanneer is functiebehoud verplicht?
Functiebehoud is verplicht in situaties waar de continuïteit van levensreddende systemen essentieel is. Denk aan gebouwen zoals zorginstellingen, kinderdagverblijven, gevangenissen en ziekenhuizen. In deze gevallen moet je ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een ontruimingsinstallatie of noodverlichting nog functioneert tijdens een brand, zodat evacuatie veilig kan plaatsvinden. De verplichting hangt af van het type gebouw en de installatie:
- Brandmeldinstallaties: FB30, bijvoorbeeld in monumentale gebouwen en zorginstellingen.
- Sprinklersystemen: FB30 in scholen/kantoren, FB60 in productiegebouwen, FB90 in opslaggebouwen met hoog risico zoals vuurwerkbewaarplaatsen.
- Noodverlichting: FB60 in ziekenhuizen, tunnels en grote gebouwen.
Bekijk ook deze uitgebreide lijst van gebouwtypes en bijbehorende functiebehoud-categorisering.
Waar moet je op letten bij functiebehoud?
Als installateur moet je nauwkeurig letten op de materialen en installatievoorschriften bij functiebehoud. Alleen gecertificeerde functiebehoud-kabels en -draagsystemen zijn toegestaan. Kabels worden samen met hun bevestigingsmateriaal getest volgens strenge normen, zoals DIN 4102-12. De kabels zelf moeten getest zijn volgens EN-50200. Dit betekent dat je niet zomaar een willekeurige kabel of beugel kunt gebruiken. Ook de installatie zelf is cruciaal: functiebehoudkabels moeten bij voorkeur boven andere installaties worden geplaatst om schade tijdens een brand te voorkomen.
Een aantal aandachtspunten:
- Gebruik altijd gecertificeerde materialen: Zoals JMV-beugels of kabelgoten die getest zijn in combinatie met de functiebehoud-kabels. Al deze producten zijn in ieder geval geschikt om functiebehoudkabels mee te bevestigen.
- Installatie volgens voorschriften: Zorg ervoor dat de kabels en systemen volgens de NEN 1010 en NPR 2576 worden geïnstalleerd, met de juiste bevestigingsafstanden en ondersteuningsmaterialen.
- Let op de omgeving: Functiebehoudkabels moeten worden gemonteerd op brandveilige ondergronden en beschermd zijn tegen instorting van andere installaties tijdens een brand.
Specifieke vraag over functiebehoud?
Bekijk dan vooral ook onze veelgestelde vragen:
Interpreteren van de normen kan ingewikkeld zijn
Functiebehoud is een aspect van brandveiligheid dat vaak onderschat wordt, terwijl het van levensbelang is. In mijn ervaring zie ik installateurs soms worstelen met de juiste interpretatie van de normen en het belang ervan. Maar ik geloof sterk dat je altijd de veilige weg moet kiezen. Ja, het kan meer tijd en geld kosten om een installatie aan de functiebehoud-normen te laten voldoen. Maar die investering kan uiteindelijk levens redden.
Conclusie
Functiebehoud is een complex, maar essentieel onderdeel van brandveiligheid in installaties. Het vraagt om nauwkeurige aandacht voor normen, materialen en installatiemethoden. Als installateur speel je een sleutelrol in het waarborgen van de veiligheid van gebouwen en de mensen erin. Door goed op de hoogte te zijn van de eisen en standaarden, zorg je ervoor dat jouw installaties niet alleen aan de wet voldoen, maar ook écht bijdragen aan een veiligere omgeving.
Bij twijfel? Neem geen risico’s en kies altijd voor veiligheid! Je kunt ons bij vragen ook altijd bellen via 038 – 469 8200 of vul hieronder het contactformulier in.
In de lijst met gebouwtypes en functiebehoud categorisering gaan jullie nog van het bouwbesluit 2012 uit. Zou dit aanpassen naar Bbl welke sinds 1-1-2024 van kracht is.
Beste Peter,
Hartelijk dank voor je reactie en oplettendheid. We gaan het aanpassen.
Met vriendelijke groet,
Ferry Overweg