Terug naar trainingen

NEN2555

NEN2555 is dé norm voor het correct projecteren, installeren en testen en onderhouden van rookmelders. Welke regels en aanbevelingen moet je volgen?

Training aanvragen

  • 60 minuten
  • Bij jou op locatie, Externe locatie, Zwolle
  • Gratis
Brandveiligheid

Wegwijs in NEN2555

Regels en zorgplicht

Projectie, installatie en onderhoud

Inhoud van de training

In deze cursus maken we je wegwijs in de eisen die NEN2555 stelt en hoe je aan die eisen voldoet en wat dat betekent voor je zorgplicht. We geven je handvaten voor de projectie, de installatie en het onderhoud van rookmelders.

Rookmelders in woningen moeten voldoen aan NEN2555, ook als deze onderdeel zijn van een woongebouw. De veiligheidsnorm stelt eisen aan (optische) rookmelders in woningen van ná 2003. Zo moet de hele vluchtweg (op elke bouwlaag) voorzien zijn van rookmelders, ook in de verblijfsruimten waar men eventueel doorheen moet om te vluchten.

NEN2555 stelt ook eisen ten aanzien van aspecten als keurmerk, voeding, soort sensor, prestaties en montage van rookmelders. Dat betekent dat rookmelders op het lichtnet aangesloten moeten worden, een secundaire energievoorziening (accu of back-up batterij) moeten hebben en koppelbaar (draadloos of bedraad) en EN14604 gekeurd moeten zijn. Die koppeling is noodzakelijk om overal in de woning het minimaal vereiste geluidsniveau te behalen.

Daarnaast bevat NEN2555 ook gedetailleerde eisen ten aanzien van de installatie en het onderhoud van rookmelders. De norm schrijft exact voor waar en hoeveel rookmelders je moet plaatsen. Voor het onderhoud en testen van rookmelders geeft de norm enkele aanbevelingen en verwijst verder naar de voorschriften van de fabrikant.

In de cursus besteden we ook aandacht aan de wijzigingen van NEN2555 ten opzichte van haar voorganger NEN2555:2008. Eén van die wijzigingen betreft de verplichte fail-safe koppeling van rookmelders met externe apparaten.

Trainingen – Aanvraagformulier algemeen

Training aanvragen

Geef zoveel mogelijk informatie over je aanvraag. Hoe meer details je invult, hoe beter de training bij jouw situatie past.

👉 Denk aan: hoeveel deelnemers, leerbehoefte, voorkeursdatum- en tijd, de aanleiding voor deze training.