Kwaliteit van datanetwerken

Netwerk wiremap en verificatie

Zoeken naar verbindingsproblemen in de fysieke laag van het datanetwerk

De capaciteit van draadloze netwerken blijft groeien, maar dit gaat zeker niet ten kosten van het aantal koperen netwerkverbindingen. Naast glasvezel speelt deze verbindingsvorm nog altijd een belangrijke rol in het datacommunicatieverkeer.

Bedrijven, overheden en particulieren investeren grootschalig in de aanleg van CAT6 en CAT6a netwerkbekabeling, waarmee snelheden worden gehaald tot 10.000 Mbit per seconde. Met het oog op een verveelvoudigde toename in dataverkeer en een groeiend aantal aangesloten apparaten is dit zeker geen verkeerde keuze.

Voor installateurs en netwerktechnici ligt hier een uitdaging. Installatiefouten of beschadigingen zoals een open verbinding, kortsluiting, verwisseling van aderparen of beschadiging van de netwerkkabel zorgen voor haperend of falend netwerkverkeer.

750 keer

Een RJ45 stekker heeft een gemiddelde levensduur van 750 connectiebewegingen.

100% koper

Kies altijd voor kabels met een 100% koperen geleider, deze zijn uitermate geschikt voor PoE-toepassingen en overbruggen afstanden tot 100 meter.

<10Ω

Bij een 100 meter koperen netwerkkabel moet de weerstand minder dan 10Ω zijn.


Iedere netwerkstoring heeft een oorzaak, de bekabeling is vaak niet het eerste waar je aan denkt

Bijna ieder bedrijf heeft wel eens in meer of mindere mate te maken gehad met een netwerkstoring. Aansluitfouten of schade aan de bekabeling kan zorgen voor een trage en onstabiele netwerkverbinding. Dit kan leiden tot kortsluiting en schade aan netwerkcomponenten. Toch is de bekabeling vaak niet het eerste waar je als netwerk- of systeembeheerder aan denkt. Gisteren werkte het immers nog…

Fouten tijdens het installeren van de UTP-kabel

Het installeren van netwerkkabels is een zorgvuldige klus. Eén UTP kabel bestaat uit 4 paren die aan beide kanten wordt verbonden met een patchpaneel, wandcontactdoos of direct op een RJ45 plug. Wanneer een installateur tientallen aansluitingen op moet leveren, bestaat de kans dat één of meerdere aansluitingen fouten vertonen, zoals een afwijkende wiremap of slecht geknepen connector. In het laatste geval kan de buitenmantel van de kabel te ver zijn verwijderd, waardoor getwiste aderparen losdraaien en de trekontlasting niet aansluit op de binnenkant van de connector. Of juist het tegenovergestelde, waarbij te weinig van de buitenmantel wordt verwijderd en de aders niet aansluiten op de contactpunten van de connector.

Onzichtbare schade aan de netwerkkabel

Beschadigingen aan een netwerkkabel hebben verschillende oorzaken. Vaak is de schade niet direct zichtbaar omdat het merendeel van de kabel zich achter het patchpaneel of de wandcontactdoos bevindt. Schade komt regelmatig voor bij netwerkkabels die onbeschermd zijn weggewerkt in een kruipruimte of het plafond. Beschadiging door installatie- of verbouwingswerkzaamheden zijn ook bekende oorzaken.

Storingen zoeken in het ‘spaghetti-netwerk’

Het is waarschijnlijk de nachtmerrie van iedere netwerkinstallateur: slecht onderhouden en niet gelabelde netwerkinfrastructuur. Het zoeken naar fysieke storingen is dan echt een uitdaging.

Professionele wiremap netwerktesters zijn daarom uitgerust met handige functies en optionele accessoires om netwerkkabels te identificeren. Via port-identificatie op de netwerkswitch, metingen met externe RJ45 remote-units of het gebruik van een toongenerator kunnen kabels snel worden geïdentificeerd en gelabeld. 


Detecteren van verbindingsproblemen in de fysieke laag van het datanetwerk

Datanetwerken worden sneller en complexer maar tegelijkertijd ook gevoeliger voor fouten. Defecten in de bekabeling kunnen leiden tot onnodig netwerkverkeer of uitvallende verbindingen. Het opsporen van kabelfouten is in veel gevallen de eerste stap die een installateur onderneemt om problemen op te sporen.

Wiremap netwerktesters zijn in staat fysieke verbindingsproblemen gedetailleerd weer te geven. De VDV II PRO en VDV PoE PRO wiremappers van IDEAL zijn ideale hulpmiddelen voor foutopsporing en storingzoeken in koperen telefoon-, data- en coaxbekabeling. Beide modellen maken gebruik van speciale technieken om de kabellengte en de afstand tot een fout weer te geven. Deze fouten worden veroorzaakt door beschadiging, een open verbinding of kortsluiting.

De bekabeling als oorzaak is niet altijd de oorzaak van verbindingsproblemen. Daarom zijn de wiremappers ook voorzien van technieken om service-gerelateerde problemen zoals netwerksnelheid en duplex informatie te herkennen. De VDV PoE PRO heeft extra functionaliteiten voor metingen in Power over Ethernet netwerken. 

Zijn verificatietesten van de netwerkbekabeling niet voldoende? Of wil je gewoon meer eigenschappen van het netwerk in kaart brengen? Instrumenten zoals de NaviTEK NT en LanXPLORER van IDEAL Networks doen dienst als een Zwitsers zakmes voor netwerktechnici. Naast wiremapper functies voor het fysieke netwerk worden ook actieve testen uitgevoerd zoals netwerk-scan, loopback en traffic.

Relevante thema's

Inspectie elektrische arbeidsmiddelen

Veiligheid apparaten NEN 3140

Slecht onderhouden arbeidsmiddelen veroorzaken jaarlijks meerdere serieuze ongevallen. De NEN 3140 omschrijft hoe kan worden voldaan aan de bij wet gestelde eisen voor elektrische machines en arbeidsmiddelen.

Lees meer
Webinar Power Quality

Power Quality monitoring

De term Power Quality komt steeds vaker voorbij in de elektrotechniek. Met dit begrip wordt de kwaliteit van elektrische energievoorziening, stroom en spanning bedoeld. Een slechte Power Quality kan directe negatieve invloed hebben.

Lees meer