Eigen Haard vergroot brandveiligheid

Eigen Haard is een van de grootste woningcorporaties van Nederland. Zij beheert maar liefst 57.000 wooneenheden in de metropoolregio Amsterdam. Op die schaal is het plaatsen van rookmelders een mega operatie. Zeker wanneer elk gebouw een ander risicoprofiel heeft en maatwerk vereist. Gelukkig biedt Hemmink op het gebied van brandveiligheid professionele ondersteuning van A tot Z voor het gebruik van melders.

Woongeluk voor iedereen. Dat is wat Eigen Haard in de acht gemeenten van haar zorggebied nastreeft. Daaronder valt ook een veilige woning en woonomgeving, volgens Esper van der Waals en Niels Sier, beiden technisch adviseur Vastgoed en Veiligheid. “Hoewel honderd procent veiligheid niet bestaat, kun je er wel meer aan doen. Daarbij is het verhogen van de vluchtveiligheid voor ons een speerpunt”, aldus Van der Waals.

Merk

  • Woningcorporatie

  • Eigen Haard

  • Interviewee

  • Esper van der Waals

  • Interviewee

  • Niels Sier

Uitdaging en ambitie

Er zijn volgens Sier veel verschillende manieren om meer vluchtveiligheid te realiseren. “Vanuit het Bouwbesluit spelen rookmelders een belangrijke rol, maar elk gebouw is anders en heeft een ander risicoprofiel.” Met een portfolio van 60.000 woningen zag Eigen Haard zich dan ook voor een enorme opgave gesteld toen de overheid verplichtte om alle woningen van rookmelders te voorzien. “En omdat we overal de beste in willen zijn, kost dat tijd, geld en arbeid.”

Belemmeringen

Naast het voldoen aan wetgeving en bepalen van risicoprofielen liep Eigen Haard ook tegen praktische uitdagingen aan. Sier: “Je hebt ketenpartners nodig om data te verzamelen en rookmelders te plaatsen. Maar niet alle installateurs hebben voldoende expertise en tijd om rookmelders te plaatsen. Ze moeten er tijd voor vrij maken terwijl er weinig marge op zit.” Daarnaast gooiden de covid pandemie en Oekraïne-oorlog roet in de ambities van Eigen Haard. “Opeens waren de gekozen rookmelders niet meer leverbaar en zaten onze installateurs met een probleem.”

Praktische oplossing

Het acute leveringsprobleem werd opgelost dankzij een van de installateurs waarmee de corporatie samenwerkt. “Die had een alternatief merk rookmelder dat weliswaar iets duurder was, maar kwalitatief heel goed: Ei Electronics”, vertelt Sier. Zijn navraag bij collega-corporaties leerde dat Ei Electronics inderdaad een goed merk is. En omdat Hemmink de groothandel voldoende voorraad kon garanderen, konden de elektrapartners de rookmelders snel bestellen.

Hemmink denkt mee

De bestelling was opgemerkt door Tessa Smeulders van Adviseur Veilig & Comfortabel Wonen bij Hemmink. Van der Waals: “Zij belde mij op en zei dat ze graag wilde meedenken. Die persoonlijke benadering voelde heel vertrouwd. Hemmink heeft veel ervaring met woningcorporaties, waarvan wij kunnen profiteren. Dat is voor een grote corporatie als Eigen Haard en zo’n omvangrijke operatie erg prettig.” Hij ontdekte dat Hemmink een autoriteit op het gebied van brandveiligheid is en dat zij Eigen Haard op vele aspecten kon ondersteunen.

Keten van Brandveiligheid

“We wisten dat we niet overal rookmelders konden ophangen en dat we per gebouw een risicoprofiel moesten maken. Elk gebouw kent immers andere uitdagingen, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van portalen”, aldus Sier. “Hemmink heeft ons niet alleen geholpen met maatwerk in de productkeuze. Ze hebben ons ook ondersteund met het begrijpen en naleven van de wettelijke richtlijnen en het maken van projecties. Ook hebben ze meegedacht over onderhoud en installatie en hebben ze monteurs, zowel van ons als de installatiebedrijven, getraind.” De technisch adviseur waardeert hoe Hemmink de corporatie qua vluchtveiligheid van begin tot eind adviseert en ondersteunt. “Daardoor kunnen we snel stappen maken.”

Toekomstgericht

Twee jaar nadat het plaatsen van de melders van start ging, is deze nagenoeg klaar. Vele duizenden rookmelders (Ei650 en Ei3016) zijn er geplaatst en Eigen Haard is tevreden over de goede kwaliteit en minimale storingen ervan. Ook de communicatie met Hemmink verliep goed, volgens Sier. Hij verwacht dan ook dat ze duurzaam blijven samenwerken. “We gaan bijvoorbeeld nog bekijken of we rookmelders kunnen koppelen; ook daarin hebben we advies van Hemmink nodig. Verder is een vraagstuk hoe we de vluchtveiligheid over tien jaar gaan borgen. De rookmelders zullen dan vervangen moeten worden en we hopen dat er dan qua duurzaamheid en circulariteit nieuwe ontwikkelingen zijn. Ook op dat vlak zal Hemmink meedenken. Het is een fijne, professionele sparring partner.”

Welke woningcorporatie volgt?

We denken graag met je mee! Neem direct contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.