“Wij werken graag samen met Hemmink want ze hebben korte lijnen, reageren snel en denken in maatoplossingen. Die samenwerking is uniek.”

Stekerbaar installeren verovert recreatiebouw

Stekerbaar installeren kan bij seriematige houtskeletbouw 20 procent op de installatiekosten besparen. Met dat vooruitzicht realiseert Esbihuis een nieuw vakantiepark met 57 recreatiewoningen en 6 watervilla’s. Dankzij de expertise en begeleiding van Hemmink kan het bouwbedrijf met haar aangepaste bouwsystematiek voortaan efficiënter installeren.

Merk

  • Klant

  • Esbihuis

  • Interviewee

  • Mark Petter, Adriaan Loman, John Bloemendaal

Vanaf 2023 bouwt Esbihuis elke week één woning op Vakantiepark Burdaard. Die korte bouwtijd is de bouwfirma annex ontwikkelaar op zich wel gewend. Menig vakantiepark in Nederland en België bestaat uit prefab bouwdelen die het bedrijf in haar hal in Vroomshoop heeft gefabriceerd. Maar een groot verschil tussen Burdaard en voorgaande projecten zit in de voorbereiding en bouwsystematiek. Voor het eerst wordt ook alle elektra voorgemonteerd en komt er op de bouw, behalve voor de opleveringsinspectie, geen e-installateur meer aan te pas.

Minder kosten, meer efficiëntie

Prefab bouwen is op zich al efficiënter dan traditioneel bouwen. Toch zocht Esbihuis-directeur Mark Petter nieuwe mogelijkheden om met minder kosten efficiënter te bouwen. Stekerbaar installeren leek hem een logische stap. “Omdat wij in onze fabriek toch al leidingen en dozen in de wanden plaatsen, kunnen we net zo goed meteen de kabels trekken en aansluiten. Dat vergt weinig extra uren.” Samen met Solar Nederland kwam hij terecht bij Hemmink, waarna ze gedrieën de modelwoning van Vakantiepark Burdaard als pilot voor stekerbaar installeren opzetten.

Nieuwe werkwijze

De pilot moest uitwijzen of Esbihuis de nieuwe aanpak in haar bedrijfsvoering kon integreren om vervolgens op te schalen naar het hele vakantiepark en andere projecten. Daarbij zag Petter zich gesteld voor twee uitdagingen: “Onze tekenaars zijn bouwkundig opgeleid en hebben geen kennis van elektra. Daarnaast vergt elke verandering in een organisatie veel overleg en uitleg.” Hemmink kreeg een centrale rol toebedeeld voor de technische implementatie terwijl de directeur zelf de interne lobby voor zijn rekening nam. “Hemmink heeft niet alleen het tekenwerk verzorgd. Ze hebben ons ook geadviseerd en montage-instructies gegeven, zowel in de fabriek als op de bouw. De praktijk is namelijk altijd anders. Ze denken goed mee in wat wij willen en lossen problemen meteen op. Zonder die ondersteuning waren we niet met de pilot doorgegaan.”

Fikse besparingen

Tijdens de pilot konden de monteurs wennen aan de nieuwe systematiek, die Hemmink verder optimaliseerde. Zo kregen de kabels een kleurcodering om ze altijd correct te kunnen aansluiten. De pilot werd succesvol afgerond en Petter besloot het hele vakantiepark stekerbaar te installeren. Er zal geen extern installatiebedrijf worden ingezet om op de bouwlocatie kabels te trekken en alles aan te sluiten. Monteurs van Esbihuis zullen zelf alle aansluitingen koppelen. “Stekerbaar installeren heeft grote kosten- en efficiëntievoordelen, ten opzichte van uitbesteden aan derden besparen we circa 20 procent”, zegt Petter. Anderzijds is de aangepaste bouwsystematiek even wennen voor een aannemer zonder elektrotechnische expertise: “Onze tekenaars en projectvoorbereiders hebben meer voorbereidingstijd nodig om zeker te weten dat er geen fouten in de installatie zitten. Die investering gaan we met vervolgprojecten terugverdienen.”

Snel en makkelijk

Hemmink ziet veel potentie in stekerbaar installeren en ondersteunt bouwpartners daarbij. “Met name houtskeletbouw is door de holle wanden ideaal voor stekerbaar installeren”, zegt Milo Voolstra, Teamleider Sales Stekerbaar Installeren. Het bedrijf werkt graag samen met de groothandel om de werkwijze succesvol te implementeren. “Voor Vakantiepark Burdaard hebben we samen met John Bloemendaal van Solar Special Sales een oplossing bedacht waarmee Esbihuis zonder centraaldozen, lasdozen en lasdoppen sneller en makkelijker kan installeren. Behalve de hele engineering verzorgen wij in samenwerking met Solar Nederland ook alle technische begeleiding.”

Unieke samenwerking

Volgens Petter zijn er weinig houtskeletbouwbedrijven die recreatiewoningen al stekerbaar installeren, zeker niet op grote schaal. In die zin loopt zijn bedrijf voorop. “Voor seriematige prefab recreatiebouw beveel ik het zeker aan.” Ook Solar Nederland ziet die potentie: “Prefab bedrijven trekken steeds meer installatiewerk naar zich toe en wij faciliteren hen daarbij”, aldus Account Manager Adriaan Loman. Voor Vakantiepark Burdaard levert Solar Nederland al het schakelmateriaal geprefabriceerd en stekerbaar met Adels bekabeling bij de werkplaats van Esbihuis aan. “Wij werken graag samen met Hemmink want ze hebben korte lijnen, reageren snel en denken in maatoplossingen. Die samenwerking is uniek.”

Stekerbaar als standaard

Petter is er van overtuigd dat Esbihuis haar vakantieparken voortaan standaard stekerbaar zal maken. “We zitten nog in het veranderingsproces en overleggen veel met Hemmink, maar zodra we meer ervaring hebben, kunnen we de tekeningen zelf maken.” Stekerbaar? Reken maar!