Stekerbaar installeren met Adels-Contact binnen de OEM-markt

elementi-di-cucina-fornuis
logo-elementi-di-cucina-fornuis

Elementi di Cucina uit Enschede is fabrikant van luxe, vrijstaande fornuizen voor de consumentenmarkt. Onder de naam ‘Elementi di Cucina’ brengen zij een compact en modulair fornuis op de markt bestaande uit een oven/magnetron, afzuiging en (inductie)kookplaat.

In dit fornuis worden AC166 connectoren, stekkers en chassisdelen van Adels-Contact toegepast.

Eerste inductiefornuis met interne kookveldafzuiging

adels-connector-elementi-di-cucina
AC166 connector van Adels-Contact in achterzijde fornuis

Elementi di Cucina levert haar, in eigen huis geproduceerde, fornuizen via gerenommeerde keukenzaken aan consumenten in heel Nederland. Elementi di Cucina richt zich met haar nieuwe concept op consumenten in het midden- tot hogere segment die zelf een keuken willen samenstellen, aldus Han ter Braak, directeur/eigenaar en enthousiaste, drijvende kracht achter deze ontwikkeling.

Modulair tot in de elektrotechnische installatie

Zo’n 2,5 jaar geleden is Elementi di Cucina met dit hele ontwikkelingstraject gestart. Het modulaire proces is in het hele fornuis doorgezet. Zo zijn de oven/magnetron, kookplaat en afzuiging elektrotechnisch gezien middels stekkers modulair aangesloten op de chassisdelen van de ingebouwde drie-fasen powerbox.

De beste universele aansluiting

In het traject kwam Elementi di Cucina een uitdaging tegen bij het aansluiten van de elektriciteit, daar zocht Elementi di Cucina een professionele stekerbare oplossing voor. De elektrotechnische aansluiting moest eenduidig en zo universeel mogelijk gemaakt worden. Met de 3- en 5-polige aansluitstekers van Adels zijn de componenten van het fornuis snel, eenduidig en veilig aangesloten.

Eenvoud en gemak voor de gebruiker

”Met accountmanager Marcel ten Thije heb ik de wijze van aansluiten en de mogelijke oplossingen voor het aansluiten van de componenten uitgebreid besproken, legt Han ter Braak uit. Uiteindelijk was de beste oplossing om voor stekerbaar installeren te gaan. Met de centrale powerbox worden namelijk alle elektrotechnische componenten intern gevoed. Uiteindelijk komt er 1 kabel uit het hele apparaat die aangesloten wordt op een 3-fasen groep in de meterkast. Zo maken we het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk bij het aansluiten van het fornuis”.

Compacte oplossing voor consumenten

Elementi di Cucina mikt op de consument die flexibiliteit zoekt, met name oplossingen voor bijvoorbeeld keukens in appartementen of studio’s. Han vertelt: “We krijgen veel aanvragen vanuit de Randstad waar het vaak woekeren met de ruimte is”. Iedere consument kunnen we met dit programma bedienen, zelfs ook bij plaatsing in oudere woningen waar nog geen afzuiging is aangebracht.
Daarnaast is het fornuis perfect te integreren in een kookeiland en/of solistisch op de wand te plaatsen.

Elementi di Cucina geïntegreerd in een keukenblok

Het belang van een goede afzuiging

De consument is zich steeds meer bewust van gevolgen voor milieu en gezondheid. Bij het braden van vlees komt bijvoorbeeld 35% meer fijnstof vrij dan bij een 10 jaar oude dieselauto. Veel consumenten weten dit niet en laten de afzuiging maar heel kort aan staan na het koken.

Bij aanschaf gaat de consument vaak alleen voor het mooie design en zo min mogelijk geluidshinder. Het belang van een goede afzuiging ontgaat de consument vaak. Het niet goed afzuigen kan echter een sluimerende bron van astmatische klachten en longproblemen zijn voor mensen die gevoelig zijn voor fijnstof. Han ter Braak: “Wij willen dit probleem bij de bron aanpakken. Ons fornuis kan dat namelijk in combinatie met een optioneel aan te kopen speciaalfilter.

In een artikel van Tros Radar, gebaseerd op TNO onderzoek, komt duidelijk het effect van fijnstof door koken naar voren.

De toekomst: een zelfregulerend fornuis

Han ter Braak vertelt: “Waar we uiteindelijk naar toe gaan, is een fornuis dat zelf de beoordeling qua luchtafzuiging doet en dus zelfregulerend wordt. Wij merken dat sommige installateurs daar al interesse in hebben. Vooral installateurs die te maken hebben met klachten van bewoners na ingebruikname van een nieuw appartement waarbij kookluchten zich op onverklaarbare wijze verspreiden door het hele appartementengebouw”.

Adels: componenten van naam

Elementi di Cucina heeft de AC166 connectoren, stekkers en chassisdelen van Adels-Contact naar volle tevredenheid toegepast in het fornuis. Hemmink past de producten van Adels-Contact al jarenlang toe in de lichttechniek en utiliteitsbouw. Han ter Braak: ”Ook een installateur merkt dat er componenten van naam in zitten. Het is gemakkelijk aan te sluiten en degelijk. Dat speelt ook bij Adels, een gerenommeerd merk”.

“De persoonlijke benadering maakt Hemmink echt uniek”

Persoonlijke benadering van Hemmink

“De persoonlijke benadering en het sparren met Marcel waardeer ik erg. Ook zijn back-office collega, Renkjan Beverwijk, heeft mij goed geholpen. In de vakantieperiode was er een klein issue met een kabellengte, daar heb ik contact over gehad met Renkjan. Hij heeft zich persoonlijk ingezet om het issue op te lossen. Die persoonlijke benadering maakt Hemmink echt uniek”.

“Bij een groot en strak georganiseerd bedrijf kunnen dingen nog wel eens botsen met een ontwikkelingsproces zoals bij Elementi di Cucina. Bij ons is het vaak: ‘we hebben nu iets nodig voor morgen’. Ondanks dat Hemmink een groot bedrijf is, is Hemmink toch laagdrempelig, toegankelijk en persoonlijk. Als er iets is, onderneemt Marcel direct actie”.

Kritisch naar eigen proces

Elementi di Cucina blijft kritisch kijken naar haar eigen proces: is het proces logisch, blijft de kwaliteit hoog, klopt alles qua maatvoering en blijft het betaalbaar. Han ter Braak: “Samen met onze partners SW Techniek, een WTB-bureau, prototype demobouwer en RWK Kuhlmann in Duitsland werken wij aan een innovatief product voor de consument. Dat is onze drive. Dit is een continue verbetertraject”.

Voordeel voor de consument

Tot slot voegt Han toe: “Met Elementi di Cucina bieden wij consumentengemak, eenvoud maar ook veiligheid. Een degelijke oplossing die aan alle specificaties voldoet qua installatiewetgeving. De consument wordt volledig ontzorgd en voorzien van alle gemakken”

www.elementi-di-cucina.nl