referentie

Ei Electronics melders in Zwolse watertoren

ei-electronics-referentie-watertoren-zwolle

In oktober 2018 mocht installateur HulstFlier rookmelders plaatsen in een bijzonder object: de watertoren aan de Turfmarkt in Zwolle.

Deze voormalige watertoren is omgebouwd tot een fraaie woontoren met 21 appartementen, verdeeld over 11 verdiepingen. Op de eerste zes verdiepingen bevindt zich één appartement per verdieping. De bovenste vijf verdiepingen, in het brede gedeelte van de toren, tellen drie appartementen per woonlaag.

Merk

Ei3000 serie: de beste serie tot nu toe

Installateur HulstFlier koos voor de koppelbare Ei3016 rookmelders uit de Ei3000 serie van Ei Electronics. Deze melders uit de 3000-serie zijn minder onderhoudsgevoelig en van de allerbeste kwaliteit. Geerhard van Houwelingen, projectleider bij HulstFlier Zwolle is zeer tevreden over deze melders en over de ondersteuning van Hemmink.

“Ei Electronics is al jaren naar volle tevredenheid ons huismerk, daarbij zijn wij uitgegaan van het advies en de ondersteuning van Hemmink.”

Dit heeft de installateur gerealiseerd

In het trappenhuis én in de woonkamer van elk appartement zijn rookmelders, type Ei3016, geplaatst. De rookmelders in het trappenhuis zijn onderling bedraad gekoppeld. Als er brand ontstaat in het trappenhuis of in de gang, gaan alle gekoppelde melders in de woningen ook in alarm.

Daarnaast is er in de woonkamer van elk appartement ook minimaal één rookmelder geplaatst. Als er een alarm in het appartement ontstaat, blijft het alarm in dit appartement en hebben andere bewoners daar geen last van.

Om snel een brand te lokaliseren en de alarmen uit te zetten, is er centraal op de begane grond een Test-, Locate- en Hush-schakelaar, type Ei 1529, geplaatst. Mocht er een alarm ontstaan, dan is met de Locate knop direct te lokaliseren op welke verdieping de bron van het alarm zich bevindt (de melder die het alarm begon). Op de overige verdiepingen worden de melders bij dit lokaliseren direct stilgezet. Zo kan er snel op de juiste plek actie worden ondernomen.

Op elke verdieping is ook een relais, type Ei128RBU, aangesloten om de toegangsdeuren naar de appartementen aan te sturen. Dit relais is gekoppeld met alle rookmelders in het trappenhuis. Bij een eventueel alarm vallen de deuren van ieder appartement automatisch dicht.

Over de opdrachtgever

HulstFlier is een landelijk werkende zelfstandige totaalinstallateur met vestigingen in Elburg, Dordrecht en Zwolle. Bij de verbouw van de watertoren te Zwolle is de firma HulstFlier (vestiging Zwolle) betrokken en verantwoordelijk als totaalinstallateur voor de aanleg van alle technische installaties. Ook de plaatsing en koppeling van de Ei melders met alle toebehoren in oktober 2018 viel onder hun verantwoordelijkheid.

Hulstflier

Samen met opdrachtgevers kijkt HulstFlier naar financieel én maatschappelijk rendement voor een optimaal resultaat. Als erkend leerbedrijf investeert HulstFlier in opleidingen van jongeren en schoolverlaters en zetten zij zich actief in om jongeren te interesseren voor een baan in de techniek.

Van watertoren naar woontoren

De watertoren heeft een hoogte van 36 meter en heeft een waterreservoir van 500 m3. Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op de geschiedenis van de toren, die eigenlijk twee torens in één is. De oorspronkelijke monumentale toren uit 1892 is vanwege bouwvalligheid in de vijftiger jaren van zijn bovenste metselwerk ontdaan, zodat er alleen een stomp met watervat erop overbleef. Daaromheen is de omhulsel gemetseld van de watertoren zoals we hem nu kennen, inclusief het groen koperen petje. De nieuwe toren volgt de contouren van beide historische watertorens, zodat de geschiedenis afleesbaar blijft.
In 2017 is gestart met de bouw van appartementen, dit is in oktober 2018 opgeleverd.