Blueglobe CLEAN Plus kabelwartels in de aandrijftechniek

pflitsch-toepassing-blueglobe-clean-plus-wartel

Het Duitse bedrijf Georgii Kobold produceert sinds 1924 klantspecifieke en hoogwaardige elektromechanische aandrijvingen in de machine- en fabrieksbouw. Deze aandrijvingen worden toegepast in machinegereedschappen, biomedische technologie, voedselproductie en robotica, opslagapparatuur en in testlaboratoria. Met haar nieuwe serie hoogwaardige roestvaststalen aandrijfbehuizingen legt Kobold de nadruk op uitstraling, hygiëne en design. Om een betrouwbare kabeldoorvoer te realiseren, koos Kobold voor de fraai vormgegeven hygiënische blueglobe CLEAN Plus kabelwartels van Pflitsch.

Merk

  • Product

  • blueglobe CLEAN Plus wartel

  • Branche

  • aandrijftechniek

Het Duitse bedrijf Georgii Kobold produceert sinds 1924 klantspecifieke en hoogwaardige elektromechanische aandrijvingen in de machine- en fabrieksbouw. Deze aandrijvingen worden toegepast in machinegereedschappen, biomedische technologie, voedselproductie en robotica, opslagapparatuur en in testlaboratoria. Met haar nieuwe serie hoogwaardige roestvaststalen aandrijfbehuizingen legt Kobold de nadruk op uitstraling, hygiëne en design. Om een betrouwbare kabeldoorvoer te realiseren, koos Kobold voor de fraai vormgegeven hygiënische blueglobe CLEAN Plus kabelwartels van Pflitsch.

pflitsch-toepassing-bgcleanplus

Klantspecifieke oplossingen 

“Wij werken uiterst flexibel en zijn zeer klantgericht”, zegt Andreas Vonderschmidt, Managing Director bij Kobold. Samen met zijn vader en broer leidt hij het bedrijf. “Aantallen van 40 tot 2.000 zijn bij ons heel normaal.” Maatvoeringen, aandrijfassen, bevestigingen, kabels en verbindingen worden uitgevoerd volgens individuele wensen van de klant. “Wij kunnen klantspecifieke oplossingen tegen een aantrekkelijke prijs produceren. Onze klanten kunnen met onze oplossingen overschakelen naar een kleinere en compacte bouwvorm en deze daardoor efficiënter en fraaier toepassen in of op installaties.   

“We krijgen zaken onder controle waar andere bedrijven geen oplossing voor hebben, zegt Vonderschmidt. Een goed voorbeeld is de aandrijving die we op een vulinstallatie voor yoghurt hebben geïnstalleerd. Omdat de installatie dicht bij de verwarming stond, hebben wij de materialen voor de aandrijving aangepast zodat ze gedurende lange periodes bestand zijn tegen hoge temperaturen.  

Eén blik bevestigt de kwaliteit 

Voor industrieën met zeer hoge eisen op het gebied van hygiëne en corrosiebescherming, zoals de (petro)chemie, voeding en farmacie, levert Georgii Kobold speciale aandrijfoplossingen. Deze aandrijvingen zijn uitgerust met synchrone servomotoren of frequentiegestuurde asynchroon motoren in fraaie roestvaststalen behuizingen die voldoen aan hygiënische ontwerpcriteria

“We hebben elk aspect van deze aandrijvingen, vorm van de behuizing, oppervlakken, materialen, afdichtingen en kabelingangen, zo ontworpen dat deze aan de eisen van de European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) voldoet”, legt Vonderschmidt uit. “We waren blij verrast dat onze leverancier Pflitsch een kabelwartel op de markt bracht die helemaal voldeed aan de EHEDG-richtlijnen voor voedselveiligheid.” 

ehedg-logo
Pflitsch-hygiene-kabelwartels

Maar dat was niet alles: de blueglobe CLEAN Plus, die in 2014 de iF Design Award won, past perfect bij de uitstraling van onze nieuwe aandrijvingen. “Onze aandrijvingen behoren niet alleen qua techniek tot het topsegment maar ook qua uiterlijk. Het fraaie en strakke design van de blueglobe CLEAN Plus speelt daarbij een grote rol”.

EHEDG-eisen voor optimale hygiëne 

Bij het ontwerp van de blueglobe CLEAN Plus heeft Pflitsch rekening gehouden met de strenge EHEDG-eisen. Zo is Pflitsch erin geslaagd om de eerste EHEGD-gecertificeerde kabelwartel op de markt te brengen. 

Bij dit product past Pflitsch hoogwaardig roestvast staal 1.4404/AISI 316L toe. Het materiaal is zo gevormd dat er een ​​zeer glad oppervlak ontstaat (ruwheid Ra < 0,8 m) met afgeronde overgangen naar de sleutelvlakken en zonder scherpe randen. De grote 6 mm radii zorgen voor een nog betere hygiëne. De inzetstukken en ringen zijn gemaakt van kunststof dat voldoet aan FDA richtlijn 21 CFR §177.2600 dat geschikt is om in contact te komen met voedsel, volgens EU Verordening 10/2011.  

“Vergeleken met andere hygiëne kabelwartels heeft de blueglobe CLEAN Plus een zeer kleine en compacte vorm”, benadrukt Vonderschmidt. De afdichting, waarop eenvoudig een kabel bevestigd kan worden, biedt daarnaast ook een hoge trekontlasting. 

Minder componenten – eenvoudigere installatie  

“We waren overtuigd van het installatiegemak van de Pflitsch-oplossing”, zegt Andreas Vonderschmidt. Het systeem heeft zo weinig componenten dat de kabelwartel heel eenvoudig geïnstalleerd kan worden. De wartelbehuizing kan op 2 manieren worden vastgezet: eenvoudig de wartelbehuizing vastdraaien met behulp van het schroefdraad in de wand van de aandrijving of de wartelbehuizing in een opening in het component steken en met een losse borgmoer vastzetten. Vervolgens de drukmoer vastschroeven, de kabel doortrekken en de drukmoer zo ver mogelijk vastdraaien. Een inzetstuk gemaakt van een goedgekeurde elastomeer, zorgt voor een goede afdichting van de kabelwartel. 

“Het hele assembleren van de kabelwartel voor energie- en besturingskabels kan van buitenaf worden gedaan, zonder speciaal gereedschap. Dit verkort de installatietijd aanzienlijk,” zegt Vonderschmidt. 

Meer over Georgii Kobold 

GEORGII KOBOLD

Eind 19e eeuw stond Georgii Kobold bekend om zijn motoren voor naaimachines waardoor het vermoeiende trappen bij de eerste pedaal-naaimachines niet meer nodig was. Halverwege de jaren vijftig werd het bedrijf actief op het gebied van industriële toepassingen. Koboldt bracht toen, als eerste ter wereld, de onderhoudsvrije driefase remmotor met nauwkeurige positionering uit. Sindsdien heeft het bedrijf haar productassortiment geleidelijk uitgebreid: naast torque en servo motoren, rem- en draaistroommotoren en de bijbehorende aandrijfelektronica produceert het bedrijf ook motoren in roestvast staal voor bijvoorbeeld hygiënetoepassingen in de voedsel- en farmaceutische industrie.