Rookmelder, hittemelder of multisensormelder?

Rookmelders zijn niet gelijk. De ene beschermt beter en/of langer dan de andere. Ook levert de ene meer risico op nodeloze alarmen en (kostbaar) onderhoud op dan de andere. Dat geldt ook voor hittemelders en multisensormelders. En dan moet je ook nog rekening houden met de actuele regelgeving, de specifieke woonsituatie en de gebruikers. Hoe maak je dan de juiste keuze?

Als installateur, adviseur en woningcorporatie heb je alle kans om de vluchtveiligheid voor bewoners te optimaliseren en de gevolgen van brand te minimaliseren. Je grijpt die kans het beste door eerst te bepalen welk veiligheids- of beschermingsniveau je wilt bereiken. Op basis daarvan bepaal je per situatie welke melders je, op basis van hun specifieke eigenschappen en mogelijkheden, verantwoord kunt inzetten.

Verschillen tussen rook-, hitte- en multisensormelders

Rookmelders, hittemelders en multisensormelders bestaan niet voor niets naast elkaar. Hun eigenschappen bepalen voor welke situatie ze optimaal functioneren.

Rookmelders

rookmelder-Ei146

Werking: Rookmelders werken op basis van licht (optisch). Ze detecteren rook via een lichtsensor en een infrarode (IR) lichtstraal. Onder normale omstandigheden (geen rook) bereikt het infrarode licht de sensor niet. Maar wanneer er voldoende rook in de rookkamer komt, verstrooien de rookdeeltjes het infrarode licht waardoor het op de sensor valt en de melder in alarm gaat.

Voordeel: Rookmelders zijn beter in het detecteren van langzame, smeulende branden. Bijvoorbeeld veroorzaakt door oververhitte bedrading of elektrische apparaten.

Toepassing: Rookmelders worden aanbevolen voor slaapkamers, woonkamers, gangen en overlopen.

hittemelder

Hittemelders

Werking: Hittemelders werken met behulp van een thermische sensor. Wanneer ze een plotselinge temperatuurstijging detecteren of de vaste temperatuurgrens van 58 °C bereiken, gaat de melder snel in alarm.

Voordeel: Hittemelders zijn goed in het detecteren van snel ontwikkelende, vlammende branden. Bijvoorbeeld veroorzaakt door koken of brandbare vloeistoffen. Ze reageren niet op rook of kookdampen en hebben minder kans op vals alarm.

Toepassing: Hittemelders worden aanbevolen voor keukens, technische ruimten en garages.

Multisensormelders

multisensormelder-Ei

Werking: Multisensormelders combineren de werking van meerdere sensoren die werken op basis van optische, thermische en/of CO-meting.

Voordeel: Multisensormelders detecteren zowel smeulende als vlammende branden. Ze maken beter onderscheid tussen echte branden en onschadelijke verstoringen, zoals stoom of stof, en veroorzaken minder valse meldingen. Door de functiecombinatie heb je minder melders nodig en kun je eenvoudiger installeren en onderhoud plegen.

Toepassing: Multisensormelders worden aanbevolen op plekken waar bronnen met verschillende risico’s aanwezig zijn, bijvoorbeeld studios, 1-kamerappartementen of bijkeukens.

Verschillende voedingsbronnen voor melders

Naast de situatie of ruimte waar melders geplaatst moeten worden, is de voeding een belangrijk keuzecriterium.

Er zijn melders met batterijvoeding en melders die op netvoeding (230V) werken en een back-up batterij hebben. In woningen die vanaf 2003 zijn gebouwd, ben je wettelijk verplicht om een rookmelder met back-up batterij op het lichtnet aan te sluiten. Voor woningen gebouwd vóór 2003 is de keuze vrij.

            A. Melders met batterijvoeding

Melders met batterijvoeding halen hun stroom uit een vervangbare alkaline 9V blokbatterij of een geïntegreerde lithium-ion batterij (accu).

            B. Melders met netvoeding en back-up batterij

Melders met een lichtnetaansluiting moeten een secundaire energievoorziening hebben. Die garandeert dat de melders bij stroomuitval blijven functioneren. Je kunt kiezen uit twee soorten back-up batterijen: een vervangbare alkaline 9V blokbatterij of een geïntegreerde lithium-ion batterij (accu). De blokbatterij moet je jaarlijks of tweejaarlijks vervangen. Dat brengt extra kosten voor de woningeigenaar en ongemak voor de bewoners met zich mee. De lithium-ion back-up batterij bestaat uit meerdere, niet te verwijderen knoopcellen. Die hoef je gedurende de levensduur van de melder niet te vervangen.

Let op: Batterijgevoede melders van Ei Electronics gebruiken dezelfde sensortechniek als de netgevoede varianten en zijn dus even betrouwbaar. Daarnaast hebben alle batterijgevoede melders van Ei Electronics een lithium-ion batterij met een levensduur van 10 jaar.

Melders onderling koppelen

Bij brand zijn snelle detectie en alarmering van levensbelang. Die snelheid kun je bereiken door koppelbare melders te kiezen en onderling te verbinden. Die koppeling zorgt ervoor dat de – eventueel selectief – gekoppelde melders tegelijk afgaan zodat je overal in de woning het minimaal vereiste geluidsniveau behaalt.

Melders die je op het lichtnet aansluit mag je bedraad of draadloos (RF, radiofrequent) koppelen. In bestaande bouw is draadloos koppelen logischer om hak- en breekwerk te vermijden. Bij nieuwbouw is een bedrade installatie makkelijker te realiseren omdat je dan eventueel loze leidingen kunt leggen om (later) kabels te trekken.

Extra functionaliteit: stofcompensatie

Om de betrouwbaarheid van melders te vergroten, kun je kiezen voor melders met stofcompensatie. Deze ingebouwde extra functionaliteit verlaagt de kans op vals alarm en verhoogt het rendement.

Te veel stof in de rookkamer van een melder maakt de sensor gevoeliger. Dan kan een kleine hoeveelheid rook al voor – vals – alarm zorgen. Een melder met stofcompensatie bevat software die automatisch metingen uitvoert en de alarmgrens aanpast. De alarmgrens verschuift met de uitkomst mee terwijl de betrouwbaarheid van de melder gelijk blijft. De melder gaat bij stofophoping niet nodeloos in alarm, maar wel bij echte brand.

Stofcompensatie heeft belangrijke voordelen. Minder valse meldingen betekent ook minder serviceritten. Bovendien elimineert stofcompensatie het risico dat bewoners – door valse meldingen – de batterij of zelfs de gehele melder verwijderen. Melders met stofcompensatie zijn ook minder onderhoudsintensief omdat je ze gedurende hun levensduur slechts driejaarlijks hoeft schoon te maken. Dit type melder betaalt zichzelf dubbel en dwars terug door de lagere total cost of ownership (TCO).

Let op: Stofcompensatie (Automatic Dust Compensation) is een uitvinding van Ei Electronics die alleen zij, in meerdere productseries, toepast.

Hoogwaardige melders van Ei Electronics

De markt wordt overspoeld met melders. Die zijn niet allemaal even goed en betrouwbaar. Melders van Ei Electronics zijn een goede uitzondering. De fabrikant legt de lat hoog wat betreft kwaliteit en betrouwbaarheid. Zo test zij elke melder die de fabriek verlaat drie maal. Ook past zij innovatieve technieken als stofcompensatie en lithium-ion accu’s toe om de kans op vals alarm te minimaliseren.

De fabrikant heeft voor elke situatie en eisen een optimale melder dankzij haar brede range aan rook-, hitte- en multisensormelders. Ei Electronics onderscheidt drie series:

            Ei 140 serie

De Ei 140 serie omvat rook- en hittemelders met netvoeding en een vervangbare 9V back-up batterij. Alle melders zijn koppelbaar, hetzij bedraad of draadloos (in combinatie met de Ei168RC draadloze controle-unit) .

            Ei 600 serie

De Ei 600 serie omvat zowel rook- en hittemelders als multisensormelders. Alle melders werken zonder netvoeding en zijn uitgerust met een geïntegreerde lithium-ion accu met een levensduur van 10 jaar. De meeste melders zijn dankzij de ingebouwde RF-module draadloos onderling te koppelen (met behulp van de Ei600MRF koppelmodule). Een deel van de melders, herkenbaar aan de toevoeging ‘i’, is voorzien van stofcompensatie. 

            Ei 3000 serie

Ook de Ei 3000 serie omvat rook-, hitte- en multisensormelders. Alle melders worden aangesloten op het lichtnet en zijn uitgerust met een geïntegreerde lithium-ion accu met een levensduur van 10 jaar. Daarnaast bevatten alle melders stofcompensatie en zijn ze te koppelen, hetzij bedraad of (met behulp van de Ei3000MRF insteek koppelmodule) draadloos. 

Rendement

Melders met een langere levensduur (lithium-ion accu) en hogere betrouwbaarheid (stofcompensatie) vergen minder service en onderhoud. Dat maakt investeren in de melders van Ei Electronics zeer rendabel. Helemaal wanneer je meervoudige serviceritten inplant door bijvoorbeeld het onderhoud aan een cv-installatie, de mechanische ventilatie en melders te combineren. Zo maakt de juiste melderkeuze het voor een woningcorporatie makkelijker om aan haar zorgplicht te voldoen.

Ondersteuning bij melderkeuze

Neem je vluchtveiligheid serieus of wil je je zorgplicht zorgvuldig nakomen, maar wil je graag eerst advies voor jouw specifieke situatie of project? Neem dan contact op met een van de adviseurs van het projectbureau van Hemmink. Veiligheid is een keuze. Die keuze is aan jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *