NEN 3140 inspectie van 3-fasen arbeidsmiddelen met de MI3309BT

De bekende apparatentester MI 3309BT DeltaGT van Metrel is standaard geschikt voor het periodiek controleren van de elektrische veiligheid van 1-fase arbeidsmiddelen conform NEN-EN 50110/NEN 3140. De automatische testprocedures, ook wel Auto-Sequences genoemd, zijn in principe afgestemd op 1-fase elektrische gereedschappen. Toch is de DeltaGT BT met de juiste meettoebehoren ook geschikt voor het periodiek controleren van 3-fasen elektrische arbeidsmiddelen.

3-fasen arbeidsmiddelen zonder elektrische/elektronische inschakeling

Voorbeelden van deze doelgroep zijn 3-fasen distributiekabels,  pompen met mechanische IN/UIT schakeling, stofafzuigers, ventilatoren, heaters, etc. Meestal zijn dit apparaten met klasse 1 beschermingsklasse (geaard).

Door de CEE-form aansluitconnectoren, kunnen deze apparaten niet rechtstreeks worden aangesloten op de 1-fase testcontactdoos van de DeltaGT. Met behulp van zogenaamde verloopmeetadapters kunnen deze toch rechtstreeks op de DeltaGT BT worden aangesloten en gecontroleerd worden via de Auto-Sequence KL1-ALG.

Deze verloopmeetadapters zijn leverbaar in diverse uitvoeringen:

Met deze meettoebehoren worden de volgende metingen uitgevoerd:

  • Visuele controle
  • Beschermingsleiding Rpe
  • Isolatieweerstand Riso, tussen alle fasen en nul t.o.v. de beschermingsleiding
  • Functionele test

Bij het periodiek controleren van 3-fasen distributiekabels is de lengte variabel en zal dus de grenswaarde voor de beschermingsleiding ook variëren. Om deze reden is het dan noodzakelijk om een nieuwe Autotestprocedure aan te maken met de optionele PATLink Pro Plus software (extra licentie) en te uploaden naar de DeltaGT. De juiste grenswaarde kan gekozen worden uit de onderstaande NEN 3140 tabel:

TABEL TOEVOEGEN

3-fasen arbeidsmiddelen met elektrische/elektronische inschakeling

Voorbeelden van deze groep zijn zaagtafels met nulspanningsspoel, apparatuur met elektronische snelheidsregeling (kolomboormachine, industriële stofzuiger, freesapparatuur, etc). Deze toestellen moeten met netspanning worden ingeschakeld, waardoor de meting van de isolatieweerstand slechts tot de schakelaar kan worden uitgevoerd.

In de NEN 3140 staat aangegeven dat voor deze apparatuur, als vervanging voor het meten van de  isolatieweerstand, de werkelijke lekstroom (verschilstroom) gemeten mag worden.

Het meten van de werkelijke lekstroom van een 3-fasen apparaat, kan echter alleen plaatsvinden met behulp van een verloopmeetadapter in combinatie met een specifieke lekstroomtang. Deze lekstroomtang heeft een zeer lage magnetische weerstand en is daardoor geschikt om lekstromen (mA) te meten.

De verloopmeetadapters zijn leverbaar in diverse uitvoeringen:

Door de lekstroomtang A1472 over de drie fasen én nul aan te brengen en aan te sluiten op de LN-aansluitbus en PE-aansluitbus, wordt de werkelijkstroom van het ingeschakelde apparaat gemeten.

De autotestprocedure moet dan de volgende stappen bevatten:

  • Visuele controle
  • Beschermingsleiding Rpe (grenswaarde 0,3Ω)
  • Werkelijke lekstroom met lekstroomtang (grenswaarde 1,0mA)

Deze extra autotestprocedure (KL1-LEKSTROOMTANG) moet worden aangemaakt met het optionele softwareprogramma PALlinkPro Plus (extra licentie).

Voor het periodiek controleren van lasapparatuur is de norm NEN-EN-IEC 60974-4 van toepassing en kan slechts deels met de DeltaGT BT worden uitgevoerd (beschermingsleiding, isolatieweerstand, lekstroom LN/PE). Ontbrekende metingen zijn lekstroom W/PE, lekstroom LN/W, lasspanning UW1 (ac/dc), Lasspanning UW2 (ac/dc).

Samenvatting

De NEN 3140 apparatentester DeltaGT is met extra meettoebehoren ook geschikt te maken voor het periodiek controleren van 3-fasen arbeidsmiddelen. Wel kan het noodzakelijk zijn, in het geval van distributiekabels en apparatuur met elektrische/elektronische inschakeling, om extra Autotest-procedures aan te maken met de Plus-versie van de PATLink Pro software en te uploaden naar de Delta GT BT.

Voor het periodiek controleren van lasapparatuur, adviseren wij de OmegaGT MI 3360 apparatentester, voorzien van meetadapter A1422.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *