Functioneel installeren met gekleurde Euro-Clips

schnabl-gekleurde-euroclips

Al een paar jaar vliegen de gekleurde Euro-Clips (EC’s) de deur uit. Tegenwoordig zijn Euro-Clips niet alleen meer in de standaard kleur grijs verkrijgbaar maar ook in de kleuren rood, groen, crème, hostaliet, zwart en wit. Zelfs de nieuwe Schiet-Clip (SC) is in kleur verkrijgbaar.

Hoe is deze groei in gekleurde Euro-Clips ontstaan en waarom gebruikt men niet alleen de ‘gewone’ grijze Euro-Clip? Twee Hemmink specialisten, Wieger Wester (productmanager) en Ron van den Heuvel (specialist bevestigingsmateriaal regio Zuid) leggen dit uit.

Stift of markeringstape

Wieger: “In de dagelijkse praktijk van E-installaties staat vaak in een bestek voorgeschreven dat buizen/leidingen met een speciale functie duidelijk gemarkeerd moeten worden. Dan zien we al snel dat er met een stift vaag iets op een buis wat wordt geschreven. Ook komt het regelmatig voor dat er, met een tape die op dat moment voorhanden is, een markering wordt aangebracht. Dit is leuk bedacht maar niet echt professioneel”.

Deze oplossingen hebben ook wat nadelen: een stiftmarkering kan vervagen en tape kan na verloop van tijd minder goed hechten op de buis of leiding. Ook worden deze markeringen vaak niet frequent herhaald over de totale buislengte. Beide manieren zijn door de komst van de gekleurde Euro-Clips achterhaald.

Gekleurde zadels: oplossing voor functioneel installatiewerk

Wieger vervolgt: “Naast de eisen waaraan elektrabuizen moeten voldoen, bestaan er ook eisen hoe ze gekenmerkt moeten worden. Daarnaast bestaat er nog zoiets als ‘architectonische’ eisen”. Het kan best een uitdaging zijn wanneer een architect voorschrijft dat een plafond zwart of juist wit moet zijn. De zwarte en witte Euro-Clip biedt dan uitkomst.

Hoe herken je de kabel in de buis?

Ron voegt toe: “Hoe herken je achteraf nog welke functionaliteit een kabel heeft wanneer deze in een buis is aangebracht? Nadat we regelmatig vragen hierover kregen van installateurs, zijn we in overleg gegaan met onze fabrikant Schnabl. Schnabl stond hier volledig achter en kon de standaard grijze Euro-Clip eenvoudig ook in andere kleuren produceren.

“Als bijvoorbeeld een andere installateur bij onderhoud iets aan de installatie moet veranderen, is het altijd duidelijk om wat voor type buis het gaat. De buis hoeft dan niet altijd rood of groen te zijn, een gekleurde Euro-Clip is dan duidelijk genoeg”.

Bijkleuren of spuiten is niet nodig

Elektrabuizen zijn vaak nog wel in de gevraagde kleur beschikbaar, maar voor zadels wordt dit al lastiger. De eerste gedachte is: nou, dan maar een likje verf erover! Wettelijk gezien is dit niet toegestaan, want dit beinvloed  de functionaliteit en de markeringen zijn dan niet meer op de buis zichtbaar.

Dit maakt de zoektocht voor de installateur onmiddellijk een stuk lastiger, vooral nu de ‘industrial look’ een trend is. Wat te denken van een zwart plafond, in het zicht, bijvoorbeeld in de retail of in theaters. Maar ook een trendy wit plafond of witte muur geeft de nodige uitdagingen. Een standaard lichtgrijs zadel is dan niet echt fraai. Ook hiervoor heeft Schnabl nu een oplossing: zwarte en witte zadels en voetjes. Vraag een gratis proefpakket aan!

Ook montagevoetjes (ESD) in bijpassende kleur

Naast de zadels worden ook de montagevoetjes (ESD) in bijpassende kleur geleverd. De gemonteerde buis en de Euro-Clip vormen op deze manier één geheel tegen de achtergrond. Vaak wordt dit laatste nogal eens vergeten en wordt er een standaard grijs voetje geïnstalleerd. Niet nodig!

Wieger vult aan: “De snelheid en flexibiliteit van montage, die je van een merk mag verwachten, blijven zo gewaarborgd mét daarbij een professionele uitstraling. En de tijdbesparende montage van Schnabl is ongekend: slechts 1x boren, de kabelbeugel KB10 plaatsen en de gekleurde Euro-Clips eraan schuiven. Drie items kunnen zo met 1x boren bevestigd worden. Net als de standaard lichtgrijze Euro-Clip zijn ook de andere kleuren Euro-Clips standaard halogeenvrij en UV-bestendig.”

Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk

Als installateur kom je in de dagelijkse praktijk diverse installaties tegen. We geven je graag advies welke kleur zadel je in welke situatie het beste kunt inzetten:

Brandmeldinstallaties: rood zadel

In Nederland moeten brandmeldkabels met een diameter kleiner dan 1,5 mm² in een buis worden gemonteerd, volgens NEN 2525 en NEN 2575. Dit komt met name voor bij brandmeldinstallaties. Buizen en/of zadels in deze installaties worden om die reden verplicht met een rode kleur gemarkeerd (de kabel is immers al verplicht rood!). In dit geval kun je ook met gewone grijze buis werken en deze met rode voetjes en zadels markeren. Ook voor computervloeren (aspiratiebuis) zijn Euro-Clips en montagevoetjes in de kleur rood verkrijgbaar.

Noodverlichtingsinstallaties/zusteroproepsystemen: groen zadel

De groene Euro-Clip is speciaal gemaakt ter markering van de leidingen voor noodverlichtingsarmaturen en zusteroproepsystemen in ziekenhuizen en zorginstellingen. Ook geschikt voor KNX installaties en ‘schone groepen’ computersystemen.

EMC installaties: zwart zadel

Elektromagnetische interferentie tussen de kabels kan tot verstoring van data-overdracht zorgen.  Voor dit doel zijn er speciale kabels en buizen ontwikkeld die dit fenomeen tot een minimum beperken. Ook deze zwarte EMC kabels en buizen mogen niet worden geschilderd om de functionaliteit niet te beïnvloeden en de markeringen op de buis zichtbaar te laten blijven. Voor deze toepassing zijn zwarte zadels en montagevoetjes verkrijgbaar.

Kleinere utiliteitsprojecten: crèmekleurig zadel

Kleinere installateurs vanuit de woningbouw gaan steeds meer kleinere utiliteitsprojecten oppakken. Zij zijn gewend om bij crèmekleurige buis een crèmekleurig zadel te gebruiken. Dit zorgt voor een eenduidige look.

Zichtwerkinstallaties: zwart of wit zadel

De meest recent toegevoegde kleuren van de Euro-Clip zijn zwart en wit. Zwarte en witte Euro-Clips worden tegenwoordig veel toegepast in de retail en op andere locaties waar Euro-Clips in het zicht tegen respectievelijk een donkere/zwarte of lichte/witte achtergrond gemonteerd worden.

Sandwichpanelen: wit zadel

Wit is weer helemaal terug na 25 jaar. De witte Euro-Clips worden gebruikt bij zakleidingen op witte sandwichpanelen of tegen een witte achtergrond. Ook witte buis wordt inmiddels weer gebruikt.

Technische ruimtes: donkergrijs zadel

Voor technische ruimtes, bij zichtwerk in bedrijfspanden en bij zakleidingen waar veel met hostaliet buis gewerkt wordt, zijn zadels en voetjes in de kleur donkergrijs verkrijgbaar.

Conclusie

Inmiddels zijn de kleurenclips niet meer weg te denken uit de installatiewereld. Of het nu gaat om functionaliteit of design, in de praktijk wil men nog wel eens de kortere weg nemen door zadels en voetjes over te schilderen. Dit ondanks de duidelijke (wettelijke) voorschriften dat dit niet is toegestaan. Daarnaast is het kostbaar, overbodig en minder fraai. Met de gekleurde Euro-Clips van Schnabl kan elke installateur nu Euro-Clips en montagevoetjes in een bijpassende kleur toepassen.

Bekijk de gekleurde Euro-Clips en montagevoetjes in ons productenportaal.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of kijk jij er anders tegen aan? Laat dan hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *