Bevestigen op kanaalplaatvloeren met het CELO ZA-anker

celo-kanaalplaatvloeren-anker

In de woningbouw wordt veel gebruik gemaakt van kanaalplaatvloeren. Deze prefab voorgespannen betonvloeren hebben hun populariteit mede te danken aan het gewicht. Door de holle kanalen is de vloer lichter in gewicht dan vol beton. Omdat de vloer holle kanalen bevat, is niet iedere constructieve bevestiging geschikt. Ook zijn er geen Europese richtlijnen voor het plaatsen van ankers op de bovenkant van kanaalplaatvloeren. Om toch een goede bevestiging te kunnen garanderen, schrijven fabrikanten van kanaalplaatvloeren bevestigingsvoorschriften voor over wat wél en niet mag. Ankers mogen bijvoorbeeld niet in een dam worden geplaatst aangezien deze wapening kunnen bevatten.

celo-zone-verankering

Hoe kom ik tot het juiste anker?

Op welke manier kan er dan wel constructief bevestigd worden op kanaalplaatvloeren? Bij de keuze voor het juiste anker is het erg belangrijk om te kijken naar de volgende zaken: wat is de maximale belasting, op welke manier moet het anker geplaatst worden en wat is het klembereik van het anker? Bij het plaatsen van ankers in kanaalplaatvloeren is niet het anker maatgevend maar het beton, waarbij de maximumbelasting voor de kanaalplaatvloer die door de fabrikant is opgegeven leidend is. Het advies van de fabrikant is om maximaal 4 kN gebruiksbelasting en een maximale buitendiameter van 12 mm te gebruiken.

Bevestig slim & snel met het CELO ZA 12 anker

Lengte en diameter van het anker CELO-ZA-ANKER
De lengte van de huls van het anker speelt een grote rol bij het slim en snel bevestigen in kanaalplaatvloeren. Optimaal is een lengte waarbij de onderzijde van de huls gelijk ligt aan de onderzijde van de schil. Met een hulslengte die begint bij slechts 40 mm voldoet het ZA anker aan deze verwachtingen. De range loopt op tot een hulslengte van 140 mm om ook materialen tot 110 mm te kunnen bevestigen. Door de beschikbaarheid van verschillende klemdiktes heb je voor elk te bevestigen materiaal, ongeacht de dikte, altijd de juiste oplossing hebt.

Een praktijkvoorbeeld
Een strip met een dikte van 8 mm moet gemonteerd worden op een kanaalplaatvloer met een boven schildikte van 30 mm. Het gat in de strip is 13 mm. Het totale pakket is 8 + 30 mm = 38 mm. Het CELO ZA-S 12/– anker heeft een hulslengte van 40 mm en is daardoor optimaal voor gebruik.

Het CELO ZA-anker heeft een diameter van 12 mm, waardoor er minder geboord hoeft te worden. Ondanks de beperkte plaatsingsdiepte en de kleine diameter kan dit anker door zijn volledig metalen huls krachten aan die hoger zijn dan de toelaatbare belasting van 4 kN. Het plaatsen van een anker met een grotere diameter is dan ook niet zinvol.

Kreukelzone en visgraatstructuur
De kreukelzone van het ZA-anker, die wordt gevormd door de verjonging van de huls op een bepaalde lengte, staat toe dat de huls vervormt en de constructie strak getrokken wordt tegen de ondergrond. Dit gebeurt vóór het bereiken van het aandraaimoment. Het voordeel hiervan is dat er geen speling ontstaat en daarmee de aanleiding tot bezwijken van de constructie op een later moment voorkomen wordt. De visgraatstructuur en meedraaiweerstanden zorgen tenslotte voor betere grip bij het aandraaien.

Bevestiging van het ZA-anker in een kanaalplaatvloer:

Ook geschikt voor toepassingen in andere materialen

Naast de toepassing op kanaalplaatvloer is het ZA-anker ook geschikt als bevestigingsmiddel voor vol beton en kalkzandsteen. Het ZA-Anker is voorzien van Europese goedkeuring optie 7 voor het gebruik in beton. Het anker is leverbaar in een uitvoering met bout (S) en draadeinde met moer (B). De testrapporten en overige resultaten zijn op aanvraag beschikbaar.

Wil je meer weten over het CELO ZA-anker? Neem contact met ons via info@hemmink.nl of bel ons op: +31 (0)172 43 17 53.

2 reacties op “Bevestigen op kanaalplaatvloeren met het CELO ZA-anker

 1. wat te doen (bijv. bij bevestiging van zonnepanelen op een bestaande kanaalplatendakvloer) wanneer je niet weet waar de kanalen liggen?

  1. Hoi Olaf,

   Afhankelijk van de kanaalplaatvloer die is gebruikt.
   Standaard platen hebben een vrij dikke dekvloer waardoor je bij het gebruik van het ZA-anker 12/- geen problemen ondervindt. Door de huls van slechts 40mm rijkt hij dan niet in de dam.
   Let wel op dat je het wapenijzer in een kanaalplaat alleen doorboort na akkoord van de constructeur.

   Mocht je nog aanvullende vragen hebben kan je het best contact opnemen met ons technische specialisten op de binnendienst.
   zij zijn ter bereiken op: 038-4698200

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *