Elektrotechniek geïntegreerd met slimme zorgtechnologie en brandbeveiliging

Verpleeghuis Sint Anna tot in de puntjes verzorgd

Welvaarts Elektro installeert totaalconcepten voor met name grote complexe zorginstellingen, zoals het nieuwe Sint Anna verpleeghuis in Boxmeer. Hier integreert zij elektrotechniek met slimme zorgtechnologie en brandbeveiliging. Om de diverse systemen snel en betrouwbaar aan te sluiten, gebruikt zij bevestigingsmaterialen van JMV en Schnabl in combinatie met de stekerbare producten van Adels. Alles wordt tot in de puntjes verzorgd.

“Ik ben opgevoed met Hemmink”, zegt Henry Stuiver op vanzelfsprekende toon. De chef monteur van Welvaarts Elektro uit Vught is al 30 jaar actief in elektra en kiest standaard voor bevestigingsmaterialen van Hemmink. Of het nu gaat om scholen, herontwikkelingsprojecten, luxe villa’s of zorginstellingen. “Op het gebied van generieke materialen, bepaal ik wat erin komt.” Het nieuwe Sint Anna verpleeghuis is daarop geen uitzondering.

Modern zorgcomplex

Het H-vormige nieuwbouwcomplex nadert zijn voltooiing. Over enkele maanden verhuizen ook de laatste bewoners. In totaal herbergt het verpleeghuis dat Stichting Sint Anna laat realiseren dan 160 cliënten, verdeeld over 20 woongroepen. Daarmee eindigt begin 2024 een meerjarig bouwtraject en interessante uitdaging voor installatiebedrijf Welvaarts.

Gefaseerde bouw en installatie

Die uitdaging lag vooral in de gefaseerde aanpak waarbij bewoners pas hun bestaande onderkomen, op hetzelfde terrein, konden verlaten zodra een bouwdeel gereed was. “We moeten zorgen dat de systemen functioneren terwijl het gebouw nog niet klaar is.” Stuiver doelt op het brandmeldsysteem met volledige bewaking, het zorgsysteem met draadloze communicatie en alle meet- en regeltechniek. De gefaseerde oplevering betekende namelijk: meermaals inbedrijfstellen.

Hoogwaardige bevestigingsmaterialen

Minder spannend was het leggen en aansluiten van alle installaties. Dat komt mede doordat Welvaarts kan vertrouwen op bevestigingsmaterialen van Hemmink. “De kwaliteit van hun spullen is perfect. Daarom gebruiken wij ze in elk project.” Zoals de C-FIX beugels van Schnabl voor gipsplaten, de Euro-Clips van Schnabl en de aardingsklem en inslagbeugels van JMV. “Hemmink is onze standaard. Er is geen partij die beter is, dus waarom zou ik naar een ander gaan?”

Stekerbare verlichting

stekerbare-bekabeling

Omdat Welvaarts veel complexe systemen en utiliteit installeert, combineert zij de bekabeling voor de diverse systemen, zoals toegangscontrole en zorgsystemen, bij voorkeur in buisleidingen. Maar waar mogelijk past het installatiebedrijf stekerbare bekabeling toe. Zodoende zijn alle verlichtingsarmaturen boven de verlaagde plafonds stekerbaar geïnstalleerd met Adels aansluitsnoeren. “Dit is een betere manier van installeren, want je kan twee signalen, voeding en sturing, over één kabel voeren en bespaart een losse DALI-bus.” 

Volledig zorgconcept

Stuiver is trots op het volledige zorgconcept dat Welvaarts voor Sint Anna installeert. Dat geldt ook voor de samenwerking met Hemmink. “Hemmink is uniek en toegankelijk, er is geen leverancier zo betrokken als zij. Ze denken altijd met ons mee, ook op de werkvloer, en hebben voor alles een oplossing. Zo zochten we ooit naar een mogelijkheid om een buis aan een draadstang te bevestigen. Daar heeft Hemmink toen een speciale beugel voor ontwikkeld de draadeindclip; ze zijn altijd aan het vernieuwen.

Hemmink: ga zo door, wij proberen het wel uit!”