referentie

Sodaq past Wiska toe bij Internet of Things oplossingen

wiska-referentie-sodaq-iot

Internet of things is momenteel booming business. Slimme apparaten communiceren met ons én met elkaar via internet. Ook het bedrijf Sodaq uit Hilversum houdt zich bezig met Internet of Things oplossingen en gebruikt daarbij de kabeldoos en VentPLUG van WISKA.

Sodaq staat voor hoge kwaliteit en heeft bewust gekozen voor Wiska vanwege de hoge IP-waarde, UV-stabiliteit en de Venting mogelijkheden.

Merk

  • Project

  • IoT oplossingen in Afrika

  • Oplevering

  • oktober 2016

Over Sodaq

Sodaq ontwikkelt en implementeert Internet of Things oplossingen in Nederland, Europa maar ook in Afrika. Alle producten worden uitgebreid getest in hun eigen research en development afdeling. Dit gebeurt zeer grondig: Sodaq heeft de kabeldoos en de VentPLUG zelfs in de vaatwasser getest! Sodaq is een groeiend bedrijf dat nu 3 jaar bestaat en waar momenteel 15 mensen werkzaam zijn.
Sodaq heeft een stevige basis in Afrika, omdat zij goede stand-alone oplossingen met hun Solar systeem bieden. Sodaq maakt daarbij veel gebruik van zonnepanelen.

sodaq-testopstelling

foto boven: de Wiska producten worden live getest bij Sodaq in Hilversum

Meten = weten

Jan-Willem Smeenk, directeur van Sodaq, licht toe: “Bij Internet of Things gaat het allemaal om meten. We meten een heleboel verschillende dingen, zoals het waterniveau in een watertank of in boorgaten. We zijn in gesprek met de regering van Peru om de temperatuur van de gletsjers te meten i.v.m. de opwarming van de aarde. De gletsjers smelten, wat is het effect daarvan op de dorpen? Ook werken we aan apparatuur om aardbevingen te meten.

Projecten

De meeste installateurs gebruiken de Wiska kabeldoos voor kabels, maar Sodaq laat zien dat de kabeldoos ook voor andere toepassingen gebruikt kan worden:
Jan-Willem licht dit toe:  “Momenteel hebben we 2 projecten waarin de kabeldoos wordt toegepast: voor een weerstation en een melkkoeler, beide voor Afrikaanse klanten. Bij de melkkoeler (een biogas oplossing zonder elektriciteit, waarmee Afrikaanse boeren hun melk koel kunnen houden) is de kabeldoos helemaal in de koeler geïntegreerd zodat de temperatuur van de koeler continue gecheckt kan worden.

sodaq-testopstelling

Zoektocht naar Wiska

Jan-Willem vertelt hoe de zoektocht naar een goede kabeldoos verliep: “De combinatie van kunststof en zon is in Afrika vaak een probleem. Daarom gingen we op zoek naar een goede UV-resistente behuizing. De combinatie van UV-stabiliteit en goede prijs/kwaliteit was de key-factor om Wiska beter te leren kennen. Ook kwamen we erachter dat Wiska niet alleen de kabeldoos levert maar ook diverse accessoires zoals Venting producten: oplossingen voor condensvorming. Groot voordeel voor ons was dat we alles bij één leverancier konden onderbrengen.”

“We committed ourselves to Wiska”

Venting

“Daarnaast ontdekten we dat er ook condens in de kabeldoos ontstond, dit is een groot probleem. Voor ons was het een extra voordeel dat de Wiska kabeldoos niet alleen UV-bestendig is maar ook een goede ventilatiemogelijkheid biedt, zoals met de VentPLUG. Hiermee blijft de temperatuur binnenin de doos ook nog eens stabieler.”
Jan-Willem legt dit uit: “De elektronica moet zo koel mogelijk blijven, dat is heel moeilijk in Afrika. Daarom maken we een frame om de kabeldoos heen, zoals bij het weerstation. Het frame functioneert als een afdak waardoor de kabeldoos in de schaduw blijft en niet in de felle zon. Dat kan een verschil uitmaken van 15 tot 20°C. Hierbij speelt de VentPlug een grote rol”.

“We moeten zeker weten dat het goed werkt want het moet in de Afrikaanse zon, onder extreme omstandigheden, goed blijven functioneren.

Internet of Things in Afrika

“Ook in Afrika is Internet of Things upcoming, net zoals in Nederland”, vertelt Jan-Willem. “In Afrika werkten nog maar een paar organisaties met IoT en het is voor ons gemakkelijk omdat we al in Afrika actief zijn. We doen ook veel  projecten in Nederland, maar het is allemaal op een relatieve kleine schaal. We zijn voornamelijk aan het praten over concepten, kleine pilot series, etc.

Sodaq-afrika

Samenwerking met Hemmink

Sodaq is tevreden met de samenwerking met Hemmink. Itay Dagan, product manager bij Sodaq: “Hemmink beantwoordt elke vraag snel per E-mail. Wij waarderen het dat jullie op bezoek komen om onze toepassing van de WISKA kabeldoos te bekijken”.