Hoe koppel ik mijn rookmelder draadloos?

Door rookmelders te koppelen, creëer je extra vluchtveilige situaties. Wil je dat wanneer de rookmelder in de woonkamer afgaat, de rookmelder boven op de verdieping ook afgaat? Dan is het draadloos koppelen van 230V-melders of van batterijgevoede melders uit de 650-serie van Ei Electronics de oplossing. Dat doe je op deze manier.

Stappenplan: rookmelders draadloos koppelen

Stap 1 – Verzamel de melders en accessoires

Verzamel alle melders en accessoires die je aan elkaar wilt koppelen.

Stap 2 – druk de huiscodeknop in

Ga je batterijgevoede melders aan elkaar koppelen? Begin dan met 1 melder en druk op de knop “huiscode” op de achterkant van de rookmelder tot de blauwe LED-lamp oplicht. Laat de knop daarna direct los. Als je het goed hebt gedaan, gaat de blauwe LED-lamp knipperen en stopt hij daarna. Vervolgens knippert de lamp om de 5 seconden. Het aantal knipperingen laat zien hoeveel melders deze melder herkent.

 

Ga je 230V-melders aan elkaar koppelen? Dan voer je precies dezelfde handelingen uit. Op deze melders – op de Ei3016RF bijvoorbeeld – zit de huiscodeknop aan de zijkant. 230V-melders moeten tijdens het inleren op de sokkel bevestigd zijn.

 

Herhaal deze eerste stap met iedere melder of ieder accessoire die je gekoppeld wilt hebben.

Let op: Bij melders van Ei Electronics zit de huiscode-knop op verschillende plekken. Op de Ei168RF sokkelvoet zit deze aan de zijkant van de melder, op de Ei650iRF aan de achterkant.

Stap 3 – Controleer het aantal LED-knipperingen 

Controleer nu of het aantal LED-knipperingen overeenkomt met het aantal melders of accessoires die met elkaar verbonden moeten zijn. Is dit niet het geval? Controleer dan of één van de apparaten niet in de koppelstand staat en voeg deze alsnog toe. Zie je te veel LED-knipperingen? Dan kan het zijn dat de melder eerder gekoppeld was aan een ander apparaat. Reset alle apparaten en begin opnieuw.

Stap 4 – Druk de huiscodeknop opnieuw in 

Houd de huiscodeknop ingedrukt tot de blauwe LED-lamp oplicht en laat de knop daarna direct los. De blauwe LED-lamp gaat knipperen en stopt vervolgens vanzelf. De melder geeft een signaal door aan de andere melders dat deze uit de koppelstand moeten gaan. Dat gebeurt dus automatisch.

Stap 5 – Monteer de melder op de sokkelvoet + test de melder 

Monteer het product op de sokkelvoet en test bij iedere melder of deze correct is gekoppeld. Dat doe je door op de testknop te drukken. Blijf deze knop indrukken tot je alle melders af hoort gaan. Herhaal deze stap bij iedere melder.

Let op! Zorg dat je het aantal knipperingen goed telt. Zo voorkom je dat je de melders koppelt aan de melders van de buren. Gebeurt dit onverhoopt wel? Dan reset of wis je alle koppelingen en begin je opnieuw. Check voor de zekerheid of de buren niet toevallig ook bezig zijn met het koppelen van hun melders. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *