Rookmelders koppelen: draadloos of bedraad

Door rookmelders te koppelen, creëer je extra vluchtveilige situaties. Wil je dat wanneer de rookmelder in de woonkamer afgaat, de rookmelder boven op de verdieping ook afgaat? Dan is het draadloos koppelen van 230V-melders of van batterijgevoede melders uit de 650-serie van Ei Electronics de oplossing.


Waarom rookmelders koppelen?

Rookmelders koppelen is cruciaal voor een vroegtijdige waarschuwing bij brand in elke hoek van je huis of bedrijfsruimte. Gekoppelde rookmelders communiceren met elkaar, waardoor bij detectie van rook in één ruimte, alle rookmelders in het netwerk gelijktijdig alarm slaan. Dit zorgt ervoor dat je overal op tijd gealarmeerd wordt, zelfs als de brand uitbreekt in een afgelegen ruimte.


Stappenplan: rookmelders draadloos koppelen

Wil je meer dan 12 melders onderling koppelen? Bekijk hier hoe je dat doet.

Stap 1 – Verzamel de melders en accessoires

Verzamel alle melders en accessoires die je aan elkaar wilt koppelen.

Stap 2 – druk de huiscodeknop in

Ga je batterijgevoede melders aan elkaar koppelen? Begin dan met 1 melder en druk op de knop “huiscode” op de achterkant van de rookmelder tot de blauwe LED-lamp oplicht. Laat de knop daarna direct los. Als je het goed hebt gedaan, gaat de blauwe LED-lamp knipperen en stopt hij daarna. Vervolgens knippert de lamp om de 5 seconden. Het aantal knipperingen laat zien hoeveel melders deze melder herkent.

 

Ga je 230V-melders aan elkaar koppelen? Dan voer je precies dezelfde handelingen uit. Op deze melders – op de Ei3016RF bijvoorbeeld – zit de huiscodeknop aan de zijkant. 230V-melders moeten tijdens het inleren op de sokkel bevestigd zijn.

 

Herhaal deze eerste stap met iedere melder of ieder accessoire die je gekoppeld wilt hebben.

Let op: Bij melders van Ei Electronics zit de huiscode-knop op verschillende plekken. Op de Ei168RF sokkelvoet zit deze aan de zijkant van de melder, op de Ei650iRF aan de achterkant.

Stap 3 – Controleer het aantal LED-knipperingen 

Controleer nu of het aantal LED-knipperingen overeenkomt met het aantal melders of accessoires die met elkaar verbonden moeten zijn. Is dit niet het geval? Controleer dan of één van de apparaten niet in de koppelstand staat en voeg deze alsnog toe. Zie je te veel LED-knipperingen? Dan kan het zijn dat de melder eerder gekoppeld was aan een ander apparaat. Reset alle apparaten en begin opnieuw.

Stap 4 – Druk de huiscodeknop opnieuw in 

Houd de huiscodeknop ingedrukt tot de blauwe LED-lamp oplicht en laat de knop daarna direct los. De blauwe LED-lamp gaat knipperen en stopt vervolgens vanzelf. De melder geeft een signaal door aan de andere melders dat deze uit de koppelstand moeten gaan. Dat gebeurt dus automatisch.

Stap 5 – Monteer de melder op de sokkelvoet + test de melder 

Monteer het product op de sokkelvoet en test bij iedere melder of deze correct is gekoppeld. Dat doe je door op de testknop te drukken. Blijf deze knop indrukken tot je alle melders af hoort gaan. Herhaal deze stap bij iedere melder.

Let op! Zorg dat je het aantal knipperingen goed telt. Zo voorkom je dat je de melders koppelt aan de melders van de buren. Gebeurt dit onverhoopt wel? Dan reset of wis je alle koppelingen en begin je opnieuw. Check voor de zekerheid of de buren niet toevallig ook bezig zijn met het koppelen van hun melders. 

Download de snelhandleiding voor het inleren van Ei melders

Handig voor installateurs die regelmatig met Ei Electronics melders werken.


Bedraad koppelen van rookmelders

Als je melders bedraad aan elkaar koppelt, gebruik je als koppeldraad een oranje VD draad 1,5mm2 of 2,5mm2. Gaat één van de melders af? Dan gaan alle gekoppelde melders ook af. Als je meerdere melders onderling bedraad met elkaar gaat koppelen, raden we aan om een Controle Unit te plaatsen. Bij een bedraad gekoppelde oplossing gebruik je de Ei1529RC.

Zijn de melders in alarm? Gebruik dan de linker rode Locate-knop om het alarm te lokaliseren. Hiermee zorg je dat het alarmsignaal van alle melders stopt, behalve van de melder die het alarm begon. Druk vervolgens op de rechter rode Silence-knop om ook het alarmsignaal van de beginnende melder voor 10 minuten te onderdrukken. Bekijk de Ei1529RC gebruikerskaart voor meer informatie.

Zijn de melders geïnstalleerd op verschillende spanningsgroepen? Zorg dan dat je melders tussen deze spanningsgroepen ook draadloos (RF) koppelt, zoals je ziet in onderstaand voorbeeld.

Koppelen met CO-melders

Je kunt rook-, hitte- en CO-melders onderling met elkaar koppelen. Maar pas op! Hoe je reageert op een rook- of brandalarm verschilt van die op een CO-alarm. Bij brand houd je ramen en deuren dicht om te voorkomen dat er meer zuurstof bij komt; bij koolmonoxidevergiftiging is het juist cruciaal om te zorgen voor frisse lucht.

Door een Ei 450 Controle Unit te gebruiken, koppel je koolmonoxidemelders veilig aan Ei rook- en hittemelders. Je ziet namelijk in één oogopslag welke actie je moet ondernemen, door de heldere LED-indicatoren voor brand, CO of een bijna lege batterij.



Veelgestelde vragen

Hoe kan ik meer dan 12 melders onderling draadloos koppelen?

Je kunt tot wel 30 RF componenten van Ei onderling draadloos met elkaar koppelen. Een geheugenlijst heeft 30 posities, er kunnen dus maximaal 30 RF componenten met elkaar te gekoppeld worden. Elke RF component heeft een uniek adres. Dit adres wordt pas actief tijdens het koppelen en daarna bij gebruik van de melders. Voor meer informatie over het koppelen van de melders, zie de snelhandleiding.

Het is slim om een Controle Unit te gebruiken als je melders onderling koppelt. Als je melders draadloos koppelt, gebruik je de Ei 450 Controle Unit. Zijn de melders in alarm? Dan zie je aan het oplichtende symbool op de controle unit of het een rook (hitte) alarm of een koolmonoxide (CO) alarm betreft.

Als je bij een alarm op de drukknop van de unit drukt, zal hij de bron van het alarm lokaliseren. Deze Locate-functie zorgt dat het alarmsignaal van alle melders stopt, behalve van de melder die het alarm begon. Zo kun jij eenvoudig de plek van gevaar lokaliseren. Druk je daarna de knop van de controle unit opnieuw in? Dan wordt ook het alarmsignaal van de beginnende melder voor 10 minuten onderdrukt (Silence-functie). Bekijk de Ei450 gebruikerskaart voor meer informatie.

Hoe kan ik meer dan 12 melders onderling bedraad koppelen?


Er is in principe geen maximumaantal melders dat je bedraad met elkaar kunt verbinden. Wel is belangrijk dat de lengte van het koppeldraad niet langer dan 150 meter mag zijn. Hier gaat het om de lengte van het koppeldraad gemeten tussen de twee verste melders. Gebruik als koppeldraad een oranje VD draad 1,5mm2 of 2,5mm2. Meer informatie over het bedraad koppelen van rookmelders, vind je hier.

Staat jouw vraag hier niet tussen?

Neem contact op met onze specialisten in brandveiligheid via onderstaand contactformulier.

Neem contact op