Groei en ontwikkeling voor iedereen mogelijk maken

Hanzestrohm Foundation

Sinds de oprichting van het familiebedrijf in 1951 zijn de begrippen duurzaamheid en ontwikkeling voor ons vanzelfsprekend. Bij Hanzestrohm zijn we ervan overtuigd dat we continu in beweging moeten zijn. Niet alleen voor onszelf maar ook voor kwetsbare groepen in de samenleving. De Hanzestrohm Foundation is daar een belangrijk onderdeel van.

Hanzestrohm Foundation logo

Aanleiding voor de Hanzestrohm Foundation

Bij het afscheid van algemeen directeur Martin Hemmink, de tweede generatie Hemmink, werd de Hanzestrohm Foundation opgericht in september 2022. Als cadeau voor al zijn inspanningen over de voorbije jaren, zowel binnen Hanzestrohm en Hemmink als daarbuiten.

Het idee voor de Hanzestrohm Foundation is eind 2021 geboren. Geïnspireerd door de familie van Dorp en diens Van Dorp Foundation hadden Martin en Gijs Hemmink tijdens een wandeling een gedachtewisseling over hoe een Hanzestrohm Foundation de maatschappelijke initiatieven van Hanzestrohm en de familie Hemmink voor de lange termijn meer structuur zou kunnen geven. Drie belangrijke punten spreken daarbij aan:

  1. Verbondenheid van de familie Hemmink aan Hanzestrohm en de regio Zwolle,
  2. het stevig verankeren van maatschappelijke betrokkenheid voor langere termijn,
  3. het aantoonbaar maken van maatschappelijke impact.

De missie van de Hanzestrohm Foundation

De Hanzestrohm Foundation is gericht op het stimuleren van 4 belangrijke ontwikkelingsgebieden:

  • Talentontwikkeling
  • Kunst en cultuur
  • Kansengelijkheid
  • Natuurbehoud en biodiversiteit

Deze gebieden zijn niet zomaar gekozen. Vanuit de persoonlijke achtergrond van Martin Hemmink is hij in aanraking gekomen met deze gebieden, met de overtuiging dat als je je hiervoor inzet er mooie dingen kunnen ontstaan.

“Het is belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te groeien.”

Martin Hemmink

“In mijn jongere jaren speelde ik op hoog niveau tennis. Sport en beweging is, naast de werkvloer, een plek waar talentontwikkeling voor hele mooie dingen kan zorgen. Wanneer je talent de kans geeft om op te bloeien plukken we daar allemaal de vruchten van,” zo legt Martin Hemmink uit. “En ontwikkeling van de creatieve geest, los van het rationele denken waar we ons soms door laten beperken, is waarom kunst en cultuur voor ons zo belangrijk is. Mijn vrouw heeft veel meer verstand van kunst dan ik, maar ze heeft mij daar heel mooi in meegenomen. Kunst draait om creëren, experimenteren, ontdekken en delen. Kun je je voorstellen hoe de wereld zou zijn zonder bijvoorbeeld muziek, schilderijen of theater?”

Wanneer het gaat om kansengelijkheid en natuurbehoud, dan raakt dat ook de eerder genoemde gebieden weer. “Het komt nog te vaak voor dat talentontwikkeling en toegang tot kunst en cultuur voorbehouden is aan die groep mensen die het allemaal goed voor elkaar heeft. Maar de groep die de eindjes aan elkaar moeten knopen wordt steeds groter. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te groeien. Om nieuwe dingen te ervaren. En als we dan ook nog de natuur in het oog kunnen houden, geven we ook toekomstige generaties die kansen nog.”

Zo zoekt de Hanzestrohm Foundation naar plekken waar die belangrijke ontwikkelingsgebieden verder ondersteund kunnen worden in binnen- en buitenland, met speciale aandacht voor Zwolle en omstreken. Daarbij gaat de voorkeur uit naar structurele, langdurige steun, maar ook incidentele steun of noodhulp kan onderdeel uitmaken van ondersteuning door de Hanzestrohm Foundation.


Waar de Hanzestrohm Foundation zich voor inzet


Draag een goed doel aan!

Ken jij een stichting in de regio Zwolle waar ondersteuning van de Hanzestrohm Foundation iets moois kan betekenen? Draag je bij aan een maatschappelijk project waar financiële steun het ontbrekende puzzelstukje is? Of ken je een ander goed initiatief waar meer aandacht voor moet komen? Laat het ons weten! Ons team is altijd op zoek naar nieuwe initiatieven op het gebied van talentontwikkeling, kunst en cultuur, kansengelijkheid, natuurbehoud en biodiversiteit om een extra steuntje te geven.

Contact Hanzestrohm Foundation

Draag een project aan

Ken jij een mooi initiatief, project of stichting in de regio Zwolle dat steun kan gebruiken van de Hanzestrohm Foundation? Laat het ons weten, we kijken graag naar de mogelijkheden!

Vul hier in welke stichting, project of goed initiatief jij bij de Hanzestrohm Foundation wil aandragen
Vul hier wat meer informatie in. Wat doet de stichting? Waar gaat het project over? Waar is extra financiële steun voor nodig? Vermeld hier ook contactgegevens zodat we in contact kunnen komen met de initiatiefnemers of woordvoerder van de stichting.

Vul hieronder jouw contactgegevens in. Mochten we meer informatie nodig hebben, dan sturen we je een bericht.


De gezichten van de Hanzestrohm Foundation

Het bestuur van de Hanzestrohm Foundation bestaat naast erevoorzitter Martin Hemmink uit nog 4 leden, allen door hem gevraagd om richting te geven aan de stichting en te besluiten aan welke activiteiten en organisaties donaties verstrekt worden.

Van links naar rechts: Maartje Beeker, Corlien van der Meulen, Martin Hemmink, Eva Hemmink en Anne Hemmink

Maartje Beeker, technisch voorzitter

“Vanuit mijn werk als advocaat ontmoet ik veel mensen uit onze samenleving. Het is erg mooi om vanuit mijn rol binnen de Foundation iets te kunnen doen voor mensen uit alle lagen binnen de samenleving. Ik heb een Zwols hart, geboren en getogen in Zwolle, en mijn geschiedenis met de familie Hemmink en met Hanzestrohm gaat ver terug.”

Corlien van der Meulen, bestuurslid

“Mijn naam is Corlien van der Meulen, moeder van een prachtige tienerdochter, Tirzah. Gepassioneerd over God en zijn hele schepping. Al bijna 15 jaar werkzaam bij Stichting Present Zwolle, waarmee we een brug slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden en zo ook mensen met minder kansen en mogelijkheden weten te bereiken.”

Eva Hemmink, bestuurslid

“Ik ben Eva Hemmink, in het dagelijks leven werkzaam als GZ-psycholoog. Toen mijn vader mij vroeg om deel uit te maken van het bestuur van de Hanzestrohm Foundation, was ik direct enthousiast. Ik vind het belangrijk om mij naast mij naast mijn werk in te zetten voor maatschappelijke betrokkenheid.”

Anne Hemmink, bestuurslid

“Mijn naam is Anne Hemmink. Afgelopen jaar ben ik door mijn vader gevraagd om deel te nemen als bestuurslid van de Hanzestrohm foundation. Ik vind mooi om op deze manier mijn betrokkenheid bij het familiebedrijf te vergroten. Ik werk in een ondersteunde rol binnen het onderwijs.”

Martin Hemmink licht de samenstelling van het team toe: “Maartje heeft een sterk, sociaal hart, dat ze ook bij haar werk als jurist goed in weet te zetten. Daarbij is het mooi dat ze onze groep als voorzitter wil leiden, zeker met de geschiedenis die ze ook met onze familie heeft. Corlien heeft een geweldig sterk waardenkompas en het netwerk in de regio Zwolle waarmee ze de link kan vormen tussen de stichting en de samenleving. En ik ben ook verheugd dat mijn dochters Eva en Anne meehelpen om de inspanningen van de Hanzestrohm Foundation een succes te maken. Familie is altijd belangrijk geweest voor ons, dus het voelt goed om dit samen te kunnen doen.”