Kippenveltester, de Metrel MI3155 EurotestXD

In de afgelopen weken heb ik een aantal demonstraties gedaan met de nieuwe Metrel MI3155 EurotestXD installatietester. Ik moet zeggen dat ik soms kippenvel krijg van de enthousiaste reacties van onze klanten. Deze ervaren inspecteurs zijn, op zijn zachtst gezegd, nogal kritisch aangelegd. Het is gaaf om te zien hoe deze mannen (helaas weinig vrouwen in dit vak) reageren op onze nieuwe installatietester.

Het iPhone tijdperk

Wellicht is het een beetje te vergelijken met het enthousiasme voor de eerste installatietester? Dik twintig jaar geleden mocht ik daar al bij zijn toen we met ons team door het land tourden met een roadshow. Zoals ik er nu tegenaan kijk was dat vergelijkbaar met de hype rondom de eerste mobiele telefoon. Een installatietester met een grafisch LCD-scherm waarop je zelfs hulpschermen kon zien. Redelijk eenvoudig te bedienen. Voor die tijd een hele vooruitgang. Vergelijk het met de eerste Nokia, je kon ermee bellen, sms’en en zelfs een spelletje doen.

Lang hebben we met installatietesters in deze fase gezeten: LCD-schermen, de testers werden kleiner en lichter, de geheugens wat groter. Het was de iPhone die de bestaande telefoonwereld op zijn kop zette en de Nokia’s deed vergeten.

Na de leuke ervaringen van de afgelopen weken durf ik de vergelijking wel aan. We hebben het iPhone tijdperk bereikt met de nieuwe generatie Metrel EurotestXD installatietesters.

Waarom is Metrel's EurotestXD zo vernieuwend?

Allereerst valt natuurlijk het touchscreen op. Daarmee wordt de bediening van het instrument een stuk eenvoudiger en overzichtelijker. Metrel is erin geslaagd om de gebruikersinterface simpel te houden. Deze interface wordt ook gebruikt bij de nieuwe OmegaGT apparatentester, bij de tester voor machines en panelen, bij de nieuwe aardingstester en ook bij de voorloper van deze installatietester, de EurotestXC. Instellen van parameters is overzichtelijk en de instrumenten zijn zowel via de knoppen, een extern toetsenbord of het touchscreen te bedienen.

Inspelen op de behoeften van de inspecteur

Bij de EurotestXD is goed gekeken naar de behoefte van de inspecteur. Hij is immers dagelijks met inspecties bezig. Zo is het instrument voorzien van een 8800 mAh accu, voor zorgeloos 24 uur gebruik. Dus geen gedoe meer met penlite batterijen of accu’s. En dit terwijl het gewicht inclusief accu(‘s) nauwelijks toeneemt ten opzichte van de relatief lichte standaard Metrel installatietesters.

Ook krijgen we positieve reacties op de vrijheid van werken met het geheugen. De elektrische installatie kan als structuur in het instrument gezet worden en metingen kunnen hierdoor eenvoudig worden opgeslagen.

Deze installatietester faciliteert een nieuwe manier van werken: vanuit de structuur kan een meting worden toegekend en gestart. Hierdoor kan vooraf bepaald worden wat er gemeten moet worden en kunnen de metingen overzichtelijk worden uitgevoerd. Ik demonstreer graag hoe je één groep helemaal kunt voorbereiden en deze ‘kloont’ naar de hele verdeler of een woning. En om vervolgens deze ene woning te ‘klonen’ naar een project van bijvoorbeeld 20 woningen. Vervolgens kan de inspecteur de betreffende woning selecteren en iedere meting consequent uitvoeren.

Uiteraard geldt dit ook voor bijvoorbeeld behandelkamers in een ziekenhuis of industriële verdelers. Klonen kan in het scherm van de tester, maar ook via de aMESM Android app of via de MESM software.

Eigen AutoSequences

We hadden in onze klantenkring al een aantal liefhebbers van AutoSequences met een van de voorlopers, de EurotestXA. De inspecteur kan met een Auto Sequence zelf een aantal metingen achter elkaar zetten die door het meetinstrument uitgevoerd worden. Gemakkelijk voor het testen van wandcontactdozen, bouwkasten of verdelers.

In de nieuwe EurotestXD zijn de AutoSequences verder uitgebreid. De gebruiker kan via de MESM software zelf deze meetprotocollen samenstellen. Dit met eigen checklists en opmerkingen. Binnen een organisatie met meerdere testers kunnen deze protocollen ook onderling worden gedeeld.

Gelijk klaar om te meten

Ook af-fabriek hebben we de EurotestXD voorzien van een aantal AutoSequences, bijvoorbeeld voor het testen van laadpalen voor elektrische auto’s. Via een optionele adapter worden alle specifieke metingen aan de laadpaal automatisch uitgevoerd.

Metingen

Uiteraard is het instrument, naast de bekende functies van een installatietester, voorzien van een groot aantal specifieke metingen voor het uitvoeren van inspecties in industriële, elektrische installaties. Denk hierbij aan het testen van een varistor, de isolatiebewaking, isolatie-analyse (polarisatie index), vermogensmeting, THD (tot 12e harmonische) en een netfrequentiebereik van 16 tot 400 Hz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *