Signal conditioning steeds belangrijker in de procesindustrie

Signal conditioning voor de procesindustrie

Je bent op de pagina van Signal conditioning beland. Helaas verkoopt Hemmink deze producten op dit moment niet meer. Misschien kunnen wij je helpen met een van onze andere Ex producten? Bekijk ons aanbod producten voor Industrieel Kabelmanagement.

Door de toenemende complexiteit van procesinstallaties neemt de behoefte aan informatieoverdracht toe. Er vindt hierdoor steeds meer uitwisseling plaats van analoge signalen en digitale data. Het realiseren van een zuivere overdracht brengt echter diverse uitdagingen met zich mee.

Een goed voorbeeld van een complexe procesinstallatie is het centraal bewaken, besturen en uitlezen van productieprocessen in de (petro)chemische en farmaceutische industrie. Deze vorm van elektronische communicatie kent verschillende complexiteiten, zeker in combinatie met explosiegevaarlijke zones.

Negatieve invloeden op signaaloverdracht

Door de grote mix van elektrische apparaten in het veld met een hoog elektrisch vermogen en de overdracht van signalen van en naar elektronische apparatuur met een laagvermogen (4 tot 20mA)  kunnen er situaties ontstaan die het meet- en regelproces negatief beïnvloeden.

Door toepassing van signal conditioners worden problemen zoals signaalruis en aardingsfouten verminderd of geëlimineerd. Gelijktijdig kan de elektronische apparatuur worden beschermd tegen gevaarlijke overspanningen. Signal conditioning leidt uiteindelijk tot minimalisering van de uitvaltijd, minder storingen en dus kostenbesparing.

Bij het besturen en bewaken van productieprocessen wordt laagvermogensapparatuur gebruikt, waaronder sensoren zoals thermokoppels, aanwezigheidsdetectoren en druk- of flow-regelaars. Dit zijn in explosiegevaarlijke zones veelal intrinsiek veilige producten (Ex-i apparatuur). Het uitlezen en aansturen van deze intrinsiek veilige producten moet zonder vertraging of communicatiefouten plaatsvinden. Signaalconversie naar een algemeen en minder storingsgevoelig protocol maakt dit mogelijk. Tevens maakt de conversie het mogelijk om universele interface- en besturingskaarten te gebruiken.

Signal conditioners vormen een belangrijke schakel in het uniform aansturen en uitlezen van apparaten in de procesindustrie. Deze componenten zorgen ervoor dat signalen storingsvrij worden omgezet, doorgevoerd of verwerkt.

Toepassingsgebieden van signal conditioning

Eaton MTL staat bekend om haar intrinsiek veilige oplossingen en industriële communicatieproducten. Het assortiment signal conditioners wordt in diverse productieprocessen toegepast voor optimalisering van signaaloverdracht in het bewakings- en besturingsproces. Signal conditioning kan zowel in als buiten de explosiegevaarlijke zone worden toegepast.

Signaalisolatie
Eaton MTL staat bekend om haar intrinsiek veilige oplossingen en industriële communicatieproducten. Het assortiment signal conditioners wordt in diverse productieprocessen toegepast voor optimalisering van signaaloverdracht in het bewakings- en besturingsproces. Signal conditioning kan zowel in als buiten de explosiegevaarlijke zone worden toegepast.

Signaalconversie
Het aansturen van een moderne intrinsiek veilige installatie vindt plaats door middel van veel verschillende soorten signalen. Door deze signalen om te zetten naar een standaard signaal verminder je het aantal verschillende benodigde besturingskaarten. De conversie naar een standaard niveau heeft ook een positief effect op de kwaliteit van het signaal waaronder veel minder ruis.

Ruisonderdrukking
Elektronische apparaten met een hoog elektrisch vermogen zijn een bekende bron van ruis en storing die signalen van en naar intrinsiek veilige apparaten negatief kunnen beïnvloeden. Door het bronsignaal te isoleren en te ‘conditioneren’ beperk je de effecten van storingsbronnen op het signaal.

Signaalduplicatie
Er zijn situaties waarbij signalen naar meer dan één locatie moeten worden verzonden. Dupliceren van het bronsignaal, met behoud van isolatie, is in dit geval een prima oplossing om verschillende locaties te bereiken.

MTL1000 serie signal conditioners van Eaton MTL

Met de bovenstaande toepassingen als uitgangspunt heeft Eaton de MTL1000 serie ontworpen. Deze, eenvoudig te installeren signal conditioners, zijn hét technisch antwoord op al uw vraagstukken rondom signal conditioning. Tot het assortiment behoren ook powerbus voedingen, extra voeding en alarmmodules.

Intrinsiek veilige producten van Eaton MTL

KWx levert een breed assortiment aan intrinsiek veilige producten van Eaton MTL zoals zener barriers en isolators. Deze producten worden toegepast om te zorgen dat Ex-i apparatuur in explosiegevaarlijke zones een beperkte hoeveelheid elektrische energie krijgt toegewezen, zodat er geen gas- of stofmengsel kan worden ontstoken.

Intrinsieke veiligheid en signal conditioning in Ex-zones

KWx wil als kennispartner en leverancier van explosieveilig installatiemateriaal bijdragen aan veilige en storingsvrije productieprocessen in de (petro)chemische, farmaceutische en maritieme industrie, en de markt voor alternatieve energie.

Door regelmatig deel te nemen aan evenementen en het organiseren van seminars proberen we samen met onze leveranciers kennis over te dragen aan installateurs en eindgebruikers van explosieveilige producten of installaties.

Tijdens het ATEX & Process Safety Congres zal Chris Ground van Eaton MTL namens KWx een presentatie geven over het belang van intrinsieke veiligheid, signal conditioning en functional safety management in Ex-zones. Ook komen verschillende intrinsiek veilige producten en de ontwerpfase van een procesinstallatie aan bod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *