Intrinsiek veilige apparatuur in explosiegevaarlijke omgevingen

Beheren, besturen en beschermen met producten van Eaton-MTL

Je bent op de pagina van Intrinsiek veilige apparatuur beland. Helaas verkoopt Hemmink op dit moment deze producte niet. Misschien kunnen wij je helpen met een van onze andere Ex producten? Bekijk ons aanbod producten voor Industrieel Kabelmanagement.

Eaton-MTL is leverancier van onder andere intrinsiek veilige producten zoals signaalbegrenzers. Met deze hoogwaardige producten wordt intrinsiek veilige apparatuur (beschermingsmethode Ex-i) in explosiegevaarlijke zones op de juiste manier verbonden met de veilige zone en kunnen processen worden beheerd. Tevens omvat het Eaton-MTL assortiment een serie signaal conditioners.

Intrinsieke veiligheid in zone 0 (20), 1 (21) en 2 (22)

Het concept van intrinsieke veiligheid zorgt ervoor dat Ex-i apparatuur in explosiegevaarlijke zones een beperkte hoeveelheid energie krijgt toegevoerd zodat er geen gas- of stofmengsel kan worden ontstoken. Een zener barrier of isolator zorgt voor de beperking van de energietoevoer en bevindt zich in de veilige zone.

Voorbeelden van intrinsiek veilige apparaten in bovengenoemde zones zijn sensoren, naderingsschakelaars, signaaltransmitters, indicatieverlichting en sirenes. Voor elk type Ex-i apparaat heeft MTL een unieke zener barrier of isolator beschikbaar.

Zener barriers en isolators van Eaton-MTL

Een zener barrier is een eenvoudige stroombegrenzer zonder galvanische scheiding tussen de explosiegevaarlijke zone en de veilige zone en moeten daarom altijd goed geaard zijn.

Een isolator geeft een galvanisch gescheiden spanning. Dit betekent dat de spanning aan de uitgang (explosiegevaarlijke zone) geheel gescheiden is van de spanning aan de ingang.

Het grote voordeel van het intrinsiek veilige concept is dat onderhoud en vervanging in de explosiegevaarlijke zones plaats mag vinden zonder dat deze spanningsloos gemaakt hoeft te worden.

Een intrinsiek veilige installatie bestaat altijd uit de intrinsiek veilige apparatuur (Ex-i) in de explosiegevaarlijke zone(s), de energiebegrenzers – zoals een zener barrier of isolator – in de veilige zone en de bekabeling tussen beide. Om een goed werkende intrinsiek veilige installatie te realiseren, moet tijdens de ontwerpfase met alle bovengenoemde componenten in het circuit rekening worden gehouden.

Signaal conditioners (niet intrinsiek veilig)

Naast zener barriers en isolatoren heeft Eaton-MTL ook een assortiment signaalconditioners. Vaak zijn signalen van en naar field apparatuur niet geschikt voor correcte aansturing en/of uitlezing. Signaalconditioners zorgen ervoor dat het signaal wordt omgezet en/of wordt versterkt naar het juiste signaal. Dit zijn de zogenaamde converter conditioners.

Signal conversion

Daarnaast bestaan er filter conditioners die ruis op het oorspronkelijke signaal reduceren en conditioners die aardingsproblemen elimineren. Ook het splitsen van signalen tussen field instrumentatie en andere instrumentatie kan worden gerealiseerd door het toepassen van een repeater conditioner.

Signal repeater

Tenslotte bevat elk type signaalconditioner een galvanische scheiding tussen de field instrumentatie en de controle-instrumentatie. In een overspanningssituatie, bijvoorbeeld aan de kant van het field instrument, zorgt dit ervoor dat het controlesysteem niet beschadigd.

De field instrumenten en signaalconditioners bevinden zich altijd in de veilige zone. In tegenstelling tot zener barriers en isolatoren zijn signaalconditioners daarom niet intrinsiek veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *