Je kent het wel: materiaal dat geleverd wordt in een veel te grote witgebleekte, kartonnen doos. Of een pallet waarbij iets te enthousiast gebruik is gemaakt van plastic. Het is een beeld dat binnen de installatiebranche veel voorkwam. Maar daar komt steeds meer verandering in. Er is meer oog voor het duurzaam verpakken van materiaal. Dat is precies waar Hanzestrohm, als deelnemer van Brancheplan Verpakkingen, kracht in wil bijzetten.
“Een streven dat naadloos aansluit op onze circulaire ambities”
Zo min mogelijk gebruikmaken van primaire grondstoffen voor verpakkingen én verpakkingsafval verminderen: dat is wat het Brancheplan Verpakkingen van Techniek Nederland binnen de installatiebranche wil bereiken. Een mooi streven dat naadloos aansluit op de circulaire ambities van Hanzestrohm. Daarom zijn wij sinds kort aangesloten bij dit initiatief en ondernemen we nu al stappen om aan de doelstellingen te voldoen. Gert Klein, manager logistiek: “Door samen te werken, kunnen we verpakkingsmateriaal slimmer inzetten. Kortom: meer met minder bereiken.”
Minder primaire grondstoffen gebruiken
Rijksoverheid wil in 2030, 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken. Het Brancheplan Verpakkingen sluit hierop aan als initiatief voor en door de installatiebranche. Om hieraan te voldoen zijn doelstellingen opgesteld binnen drie segmenten: verminderen en voorkomen, verduurzamen en hoogwaardig hergebruik. Je kunt hierbij denken aan:
- 20% minder gebruik van plastic en karton ten opzichte van 2021.
- Plastic en karton verpakkingen zijn 100% recyclebaar.
- Papier en karton wordt waar mogelijk hergebruikt en anders gerecycled.
Wat doen wij als Hanzestrohm?
Als Hanzestrohm commiteren we ons aan het opnemen van de doelstellingen in ons strategisch plan. Natuurlijk horen daar bepaalde inspanningen bij. Voordat we tot actie overgaan, zullen we een nulmeting verrichten. Hiermee brengen we in kaart waar we nu staan. Op basis daarvan gaan we verbeteren. Gijs Hemmink, manager Duurzaamheid en Digitalisering: “Door inzicht te krijgen in de behoefte van de eindverbruiker, willen we in 2025 slimmer verpakken. Denk hierbij aan ‘verpakkingloos’ aanleveren in herbruikbare kratten of bulkverpakking.”
Daarnaast sluit Gert Klein zich aan bij de Werkgroep Verminderen en Verduurzamen die op korte termijn bijeenkomt om de eerste acties te ondernemen. Naast het plan en de daarbij behorende acties, vullen we jaarlijks een enquête in. Met de resultaten van deze enquete – die onder alle deelnemende partijen wordt afgenomen – wordt zichtbaar in hoeverre de doelstellingen worden behaald.
Inmiddels hebben diverse organisaties zich aangesloten bij het Brancheplan Verpakkingen. Staat jouw organisatie achter dit initiatief? Meld jouw bedrijf aan om een bijdrage te leveren aan de doelstellingen.