Hanzestrohm snel weer operationeel na cyberaanval

Hanzestrohm is in de nacht van 5 op 6 augustus 2023 slachtoffer geworden van een ransomware aanval. Ransomware is schadelijke software die bestanden op computers en soortgelijke apparaten ‘gijzelt’, waardoor de bestanden niet meer beschikbaar zijn. Soms worden de gegijzelde bestanden weer vrijgegeven na een betaling aan de hacker.

Door adequaat optreden van de IT-collega’s  zijn alle gemaakte back-ups teruggeplaatst en werken alle getroffen systemen weer naar behoren. Hanzestrohm is dus operationeel zoals gebruikelijk.

Hanzestrohm heeft de aanval aangemerkt als datalek zoals bedoeld in privacywetgeving en heeft daarom een datalekmelding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en aan directe betrokkenen.

Wees alert

Ondanks adequaat handelen en de inschakeling van externe forensisch experts, kunnen we helaas niet uitsluiten dat de getroffen informatie en/of persoonsgegevens (via het darkweb) toegankelijk is of zijn geworden voor onbevoegden.

Het kan gaan om informatie en/of persoonsgegevens over of met betrekking tot ons personeel, onze klanten en/of onze leveranciers. We raden eenieder daarom aan om de komende tijd extra alert te zijn op verdachte e-mails, berichten en/of telefoongesprekken.

We willen je er tevens op alert maken dat bepaalde informatie mogelijk kan worden gebruikt voor activiteiten zoals phishing en/of (identiteits)fraude. Op de webpagina’s van Rijksoverheid lees je hoe phishing kan worden herkend en wat je kan doen bij identiteitsfraude.

Focus op cybersecurity

Cybersecurity is en blijft een belangrijk thema binnen Hanzestrohm. Samen met externe specialisten werken wij constant aan een hoogstaand niveau van beveiliging dat voldoet aan alle daaraan gestelde eisen. Dat zullen wij uiteraard blijven doen.   

Meer informatie

Om de kans op toekomstige cyberaanvallen niet te vergroten verstrekken we inhoudelijk geen verdere informatie over de recente aanval en de Hanzestrohm IT-architectuur en genomen beveiligingsmaatregelen.

Onze Privacy Officer (privacy@hanzestrohm.nl) is bereikbaar voor vragen.

Wij bieden onze excuses aan voor eventueel ongemak en danken je voor je begrip.