Fortona lanceert Europese zoutbatterij

Fortona - Banner - Zoutbatterij - Nieuwsbericht header

Met trots kunnen we vertellen dat we vanaf heden exclusief leverancier zijn van de zoutbatterij van FZSoNick in Nederland. Op de foto zie je van links naar rechts: Parsa Tashacori (Fortona), Mario Vona (FZSoNick), Emiliano Paolin (FZSoNick) en Kees Compaan (Fortona).

De Zwitserse fabrikant FZSoNick is wereldleider in opslagoplossingen met de Sodium Metaal Chloride (SMC)-technologie. De zoutbatterijen van FZSoNick worden speciaal ontwikkeld voor industriële toepassingen en zijn uniek door de volgende kenmerken:

 • 100% recyclebaar
 • Niet brand- en explosiegevaarlijk
 • Plaatsing mogelijk in zeer uiteenlopende klimaatomstandigheden
 • Onderhoudsvrij
 • Degraderen niet/behouden hun capaciteit

Kortom, een batterij die veilig is in gebruik én milieuvriendelijk is.

Zoutbatterij-Fortona

Ideaal voor MKB en woningcorporaties

De energietransitie vraagt veel van ons huidige net. Daarom kunnen bedrijven tegen problemen aanlopen. Wij zien de volgende cases steeds meer voorbijkomen:

 • Geen mogelijkheden voor een zwaardere aansluiting op het net.
 • Overschrijding van contractwaarde, door bijvoorbeeld een lift, wat zorgt voor hoge kosten.
 • Optimaal gebruik willen maken van eigen zonne-en/of windenergie.

Afhankelijk van de situatie en wensen kan energieopslag een goede oplossing zijn. Door de unieke kenmerken van de zoutbatterij is deze bij uitstek geschikt voor bedrijven in de kleine industrie en in woningbouw waarbij veiligheid en duurzaamheid een belangrijke rol spelen.

De technologie van de zoutbatterij

Zout (NaCl) is een veilige natuurlijke grondstof die wereldwijd in voldoende mate beschikbaar is. Door bèta-aluminium toe te voegen aan het zout wordt het zout vloeibaar bij 150 ˚C. Bij een temperatuur van ongeveer 250 ˚C kan een mengsel van nikkel en zout in een batterij-cel als energieopslag worden gebruikt. Nikkel vormt de positieve elektrode en het verwarmde zout wordt gebruikt aan de zijde van negatieve electrode. De veilige chemie van de batterij zorgt ervoor dat deze geen schadelijke uitstoot heeft en volledig recyclebaar is.

Op dit moment zijn we volop bezig met het ontwikkelen van een totaal (eco)systeem. We streven er naar dit in de loop van 2023 aan te kunnen bieden in de markt.

Download de Onepager

Ontdek de unieke kenmerken van de zoutbatterij.

13 reacties op “Fortona lanceert Europese zoutbatterij

 1. Ik ben geïnteresseerd in deze oplossing. Met name voor woningbouw en eventueel de particuliere sector. Wilt u mij op de hoogte houden van de mooie ontwikkeling van uw zoutbatterij?

  1. Geachte heer de Weerd,
   Bedankt voor uw interesse in onze Zout batterij. We houden u per e-mail op de hoogte van toekomstige productontwikkelingen.

 2. Sounds very good , I would like more info , At the moment i use a system with AGM batteries 48 Volt 1000 Amp Hours , i do like to replace this battery bank with a 2000 Amp Hour 48 volt battery. What will the specs be for a salt battery 2000 A/H 48 V ? And price ?

 3. Hello Mr Hans Zurne,
  Thanks for your interest in our product. Our salt batteries are a good alternative to lead-acid batteries. We will send you an answer by email.

  1. De overeenkomst is dat beide batterij types gebruik maken van vloeibaar zout. De zoutbatterij van Fortona maakt gebruik van gesmolten zout. In de kern van de batterij heerst daarvoor een temperatuur van circa 250 °C.

   De gesmolten-zout-batterij is gebaseerd op bewezen technologie met continue ontwikkeling en een track record van bijna 25 jaar. naast energieopslag zijn er bijvoorbeeld gecertificeerde toepassingen in de scheepvaart en in noodstroom installaties.

   Het zoutwater principe heeft een relatief groot volume nodig. Het volume van de gesmolten-zout-batterij is vergelijkbaar met het benodigde volume voor lithium batterijen.

 4. We gaan eindelijk de goede kant op met batterij opslag op een gezonde milieuvriendelijke manier. Zeer welkom omdat we straks wat moeten als de saldering er wel vanaf gaat. Omdat particulieren steeds vaker het dak volledig volleggen en een enorm overschot aan stroom produceren en op slechte zondagen weer nodig hebben ben ik benieuwd tot in hoeverre opslag op te schalen is en of laden en ontladen qwa snelheid een probleem kan zijn. Ik zou graag op de hoogte gehouden willen worden in de complete mogelijkheden voor 1 en 3 fase opslag. Opslagmogelijkheden PV systemen bij particulieren van 5 Kwp – 40 Kwp. En natuurlijk niet onbelangrijk de daarbij behorende prijzen. Alvast Bedankt.

 5. Ben zeeeeer geïnteresseerd in deze opslag van elektrische energie en wil heel graag op de hoogte gehouden worden van een compleet systeem voor een woning. Kunt u mij hierover op de hoogte houden wanneer dit leverbaar is?

 6. De zoutbatterij klinkt voor nu als enige optie om er thuis veilig(er?) de energie van zonnepanelen in op te slaan.

  Bij een verbruik van gem. 2900 KWh / jaar..
  Mijn vragen daarbij zijn:
  1) welke uitvoering is daarbij het meest geschikt?
  2) wat zijn de kosten van de batterij en installatie?
  3) hoelang zijn de wachttijden?

  Nu betreft het een appartement in een complex van 12, zou er een algemene oplossing denkbaar zijn, waar ieder appartement gebruik van zou kunnen maken? In de vorm van een soort buurtbatterij.
  Dit in het licht van een eenvoudigere elektrische installatie in combinatie met de toekomstig te plaatsen van zonnepanelen.

  Hoor ik graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Gerard Konijn

  1. Geachte heer Konijn,

   Dank voor uw reactie. We hebben u destijds een email met antwoorden gestuurd via het door u opgegeven email adres (om privacy redenen vermelden wij uw email adres niet op onze site).
   Mocht onze email niet hebben ontvangen dan ontvangen wij graag uw contactgegevens via info@fortona.nl. Uiteraard beantwoorden we graag uw vragen, zelfs als ze lastig zouden zijn.

   Met vriendelijke groet,

   Kees Compaan
   Fortona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *