Een revolutie in de Nederlandse energietransitie: BLIXT Technologie 

Fortona - Banner - Blixt - Nieuwsbericht header

Dacht je dat alles al uitgevonden was? Dan heb je het mis. Rondom de energietransitie is er veel ontwikkeling gaande. Zo geloven we bij Fortona en BLIXT, een Zweedse tech-startup, dat gelijkstroom een grote rol gaat spelen in de transitie. Dit biedt meer mogelijkheden voor veiligheid, er treedt minder energieverlies op én er is minder koper nodig om de energie te vervoeren. Veel duurzame bronnen, zoals zonnepanelen en accu’s, geven gelijkstroom af. Onze computers, ledverlichting, warmtepompen en andere elektronica die we thuis gebruiken, werken ook op gelijkstroom. Waarom zetten we het dan nog om naar wisselstroom? 

Tegenwoordig zijn we met onze zonnepanelen een eigen ‘energieleverancier’ geworden. Vandaar dat de term ‘microgrids’ populair is. Een microgrid is een miniversie van ons klassieke stroomnet. Denk aan een woning, bedrijf of ziekenhuis die zelfvoorzienend wordt in hun energiesysteem. Het gebruik van DC (gelijkstroom) binnen zo’n lokaal energiesysteem wordt dus de toekomst. Helaas zijn we op dit moment nog niet zo ver om onze elektriciteitsinfrastructuur te migreren naar gelijkstroom. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is het ontbreken van DC-beveiligingsapparatuur.  

BLIXT Technologie 

En daar komt de revolutionaire technologie van BLIXT om de hoek kijken. In een traditionele meterkast worden tot nu toe mechanische componenten geplaatst om groepen te beveiligen/zekeren. Met de nieuwe technologie kan dat straks elektronisch worden aangestuurd.   

Voordelen van de nieuwe BLIXT Technologie 

Dit betekent dat het systeem wordt beveiligd met elektronische componenten. Dit systeem is daarmee veel flexibeler dan een ouderwets verdeelsysteem. Dit biedt de volgende voordelen:

  • Deze nieuwe ‘installatieautomaten’ komen er in varianten voor wisselstroom en gelijkstroom.
  • Limieten zijn instelbaar waarmee dus bijvoorbeeld gewisseld kan worden van karakteristiek en nominale waarde.
  • Er ontstaan mogelijkheden om de selectiviteit per situatie te configureren.

De nieuwe technologie noemen we met een luxe woord: solid-state circuit breaker.  

Deze solid-state circuit breaker van BLIXT werkt niet alleen duizend keer sneller dan een mechanische elektromagnetische beveiliging, maar biedt ook real-time circuit metingen en volledige controle over de vermogensstroom. Ze kunnen daardoor een geïntegreerd onderdeel zijn van een flexibeler en betrouwbaarder elektriciteitsnet. Dit is dus een revolutie op het gebied van elektriciteit produceren, beheren en verbruiken. 

Bovendien ondersteunt de solid-state circuit breaker technologie van BLIXT zowel wisselstroom als gelijkstroom, waarmee een brug naar de toekomst wordt geslagen. Met de softwarematig configureerbare componenten wordt het mogelijk om DC systemen en hybride systemen met AC en DC componenten efficiënt te beveiligen.

Fortona brengt BLIXT Technologie naar Nederland 

Fortona gaat intensief samenwerken met BLIXT om de snelgroeiende DC-markt in Nederland toegang te geven tot deze toonaangevende technologieën van BLIXT. ‘Waardoor een nog snellere transitie mogelijk wordt met een substantiële impact op het milieu’, aldus Trued Holmquist, medeoprichter en CEO van BLIXT.  

Samen met BLIXT kunnen we onze partners bijstaan om veilige DC-netten te realiseren, wat volgens ons de sleutel is tot een duurzame, toekomstbestendige elektriciteitsinfrastructuur. We kijken ernaar uit om de samenwerking met BLIXT aan te gaan en pilotprojecten met innovatieve installateurs in Nederland te starten. ” zegt Parsa Tashacori, Business development manager van Fortona. 

Over BLIXT 

BLIXT maakt real-time softwareconfiguratie van elektriciteit mogelijk om zowel stroom als spanning te regelen. Het bedrijf BLIXT heeft solid-state circuit breakers en toekomstbestendige batterijsystemen die via software configureerbaar zijn. Deze bieden een veilige en efficiënte infrastructuur voor AC en DC. Het bedrijf is met hun 44 octrooiaanvragen heel vooruitstrevend en innovatief. Ook is het sinds 2021 officieel lid van het hoogwaardige partner-ecosysteemprogramma van Infineon. BLIXT is in 2018 in Zweden opgericht en heeft meerdere brancheprijzen ontvangen.

Het starten van pilotprojecten 

Vanuit Fortona zullen we verschillende partners, klanten en lokale installateurs uitnodigen om een pilot te starten met de nieuwe solid-state circuit breaker.  


Contact Pilot BLIXT

Ben je ook enthousiast en wil je deze innovatieve oplossing testen?

Laat je contactgegevens achter.

 

1 reactie op “Een revolutie in de Nederlandse energietransitie: BLIXT Technologie 

  1. Zeer interessant stuk
    Had in 2000 al zonnepanelen en in 2005 verwarming met infrarood panelen en airco. Sinds Mei van het gas af. 7250Wp op het
    dak.Zoek opslag voor energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *