Vakwijs en KWx ontwikkelen een praktijkgericht lesprogramma over Ex-d en Ex-e kabelwartels

Installaties in Ex-zones moeten voldoen aan strenge kwaliteit- en veiligheidseisen. Of het nu gaat om een maritieme, petrochemische of een andere toepassing: kennis van de wet- en regelgeving, de producten, de toepassingen en het installatieproces is van levensbelang. Voldoet de installatie niet aan de geldende normen, zoals de ATEX en IECEx, dan kunnen er gebreken optreden die de explosieveiligheid in gevaar brengen.

Kabelwartels toepassen in een Ex-zone

Tijdens het ontwerp- en installatieproces van een explosieveilige installatie ontkom je niet aan het gebruik van kabelwartels. Ook deze onderdelen moeten voldoen aan de ATEX-richtlijn. Voor elke zone en kabelsoort zijn er voorschriften die bepalen welke wartel er gebruikt moet worden en hoe je deze installeert. Dit vraagt om up-to-date kennis en installatievaardigheden bij de ontwerper en eindproducent van de installatie.

Om deze vaardigheden te verbeteren, slaan Vakwijs Opleidingen en KWx de handen ineen met de ontwikkeling van een lesprogramma over Ex-d en Ex-e kabelwartels.

Dit nieuwe en interactieve programma wordt binnenkort gebruikt bij de 7 Vakwijs trainingscentra door heel Nederland. Cursisten kunnen op verschillende praktijkopstellingen vaardigheden opdoen over het selectie-, installatie- en inspectieproces van kabelwartels in gebieden met explosiegevaar. Tijdens de opdrachten worden zij ondersteund door korte instructievideo’s en begeleiding van praktijkinstructeurs.

Vakwijs opleidingen locaties warteltraining

Met een cursus van Vakwijs koppel je theorie aan de praktijk

Vakwijs geeft les volgens een efficiënte vorm van blended learning. Cursisten leren de theorie direct toe te passen in de praktijk. Met behulp van realistische simulaties en levensechte praktijkopstellingen worden zij niet alleen op praktische vaardigheden getraind maar ook op het gebied van beroepshouding, kostenbewustzijn, veiligheid en timemanagement. Alles in een levensechte, veilige en gecontroleerde omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *