De kracht van circulaire energieopslag 

header vader en zoon laten spierballen zien

Waarom EV-batterijen een tweede leven verdienen

Duurzaamheid is essentieel voor bedrijven om toekomstbestendig te blijven. In combinatie met uitdagingen zoals netcongestie groeit de behoefte aan innovatieve en schaalbare oplossingen voor energieopslag. Fortona maakt het verschil door als een van de eerste bedrijven in Nederland een circulair energieopslagsysteem op de markt te brengen.  

Mijn naam is Vince van den Ham, ik ben Productmanager Energietransitie bij Fortona. Wat mij aanspreekt, is dat we ons puur richten op echt duurzame oplossingen voor energieopslag, waarbij we ook echt kijken naar de herkomst en samenstelling van de grondstoffen van onze systemen. 

Recentelijk heb ik gewerkt aan de lancering van een nieuw Fortona-product: het Second-life energieopslagsysteem. Dit systeem is samengesteld uit zorgvuldig geselecteerde autobatterijen vanuit een groot aanbod van Europese autofabrikanten. Door hergebruik wordt de levensduur verlengd en kunnen de batterijen gegarandeerd nog vele jaren meegaan. Dit zorgt ervoor dat wij de prestaties van het systeem kunnen garanderen waarbij het minimaal 70% van de nominale capaciteit behoudt gedurende een periode van 10 jaar of 4.000 cycli.


Waarom streven naar de meest duurzame vormen van energieopslag? 

Wereldwijd worden talrijke grondstoffen gewonnen voor de productie van lithiumbatterijen die de transitie naar elektrisch rijden ondersteunen. In een artikel van de Correspondent (2020) wordt gesteld dat deze grondstoffen zeer schaars en kostbaar zijn. Daarnaast is het elektrische voertuig een van de meest veeleisende toepassing om batterijen in te zetten, vanwege de vele veiligheidsprotocollen en sensoren waar ze aan moeten voldoen. Deze batterijen kun je eigenlijk zien als de topsporters van de industrie.  

"Lithiumbatterijen zijn te kostbaar voor ons milieu om ze een kort leven te gunnen."

Team Fortona

Een nog goede batterij is geen laagwaardig product


Fortona hergebruikt batterijen omdat we ervan overtuigd zijn dat de meest duurzame batterij die er is, al eens is geproduceerd. Hiermee bieden wij een alternatief dat niet alleen de ecologische voetafdruk verkleint, maar ook ethisch verantwoord is. De kostbare grondstoffen worden niet direct vernietigd. Recycling van lithium gebeurt nog steeds op een hele kleine schaal en kost erg veel energie. Daarmee is het lang niet altijd rendabel en haalbaar (Recycling Nederland, 2022). 

Daarnaast is de autofabrikant tegenwoordig verantwoordelijk om de batterijen na de levensduur terug te nemen van de geproduceerde voertuigen (Auto Review, 2024). In sommige gevallen worden deze vernietigd. Vanuit de auto-industrie ontstaat hierdoor een afvalstroom van jong gebruikte hoogwaardige batterijen die onterecht als restproduct worden verwerkt.

Alleen batterijen met een nog goede capaciteit worden als nieuw getest aangeboden. Een nog goede batterij is daarmee zeker geen laagwaardig product; wij zorgen ervoor dat in ons energieopslagsysteem de batterij hoogwaardig tot zijn recht komt.


Waarom een energieopslagsysteem?

Een energieopslagsysteem is een van de oplossingen voor het netcongestieprobleem van ondernemers. Het groeiende gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie leidt tot variabele opwekking, wat resulteert in pieken en dalen in een vol elektriciteitsnet. 

Energieopslagsystemen bieden een oplossing door overtollige energie op te slaan tijdens periodes van overaanbod en deze vrij te geven wanneer de vraag hoog is. Hierdoor kunnen ondernemers hun energiekosten verlagen en het netwerk ontlasten.


Een rendabele businesscase

Je kunt het systeem ook opladen uit het net tijdens daluren en ontladen wanneer de energieprijs hoog is, waardoor je het energieverbruik optimaliseert en profiteert van variabele energieprijzen. Daarnaast kun je jouw laadpark voor elektrische voertuigen uitbreiden met behulp van dit systeem. 


Wat kan jij doen?

Het is cruciaal om vooruit te kijken naar oplossingen die niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook ethisch en betrouwbaar. Fortona biedt een dergelijke oplossing door hergebruik te omarmen, Europese kwaliteit te waarborgen en bij te dragen aan een schonere, eerlijkere toekomst voor energieopslag. Wil jij op rendabele wijze je bedrijf verduurzamen terwijl je je onderneming laat groeien? Neem contact met ons op en we vertellen je graag hoe we samen aan de slag kunnen gaan. 

Contact Fortona

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Leeslijst:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *