De kalibratie van een warmtebeeldcamera in een notendop

Kalibratie van warmtebeeldcamera

MeterCare, het merkonafhankelijk kalibratiecentrum van KWx, is voornamelijk bekend van het kalibreren van NEN 1010, NEN 3140 en Power Quality meetapparatuur. In 2015 werd hier het kalibreren van warmtebeeldcamera’s aan toegevoegd. Gekalibreerde blackbody’s zijn tijdens dit proces onmisbaar voor het genereren van nauwkeurig en herleidbare temperaturen. Dankzij deze middelen kan MeterCare lange golflengte warmtebeeldcamera’s (LWIR, 8-14 μm) kalibreren met een temperatuurbereik van -20 °C tot +500 °C.

Het laboratorium kalibreerde in augustus 2021 een aanzienlijk aantal warmtebeeldcamera. Een goed moment om samen met onze klanten in het kalibratieproces te duiken. Waarom zou je eigenlijk een thermografische camera laten kalibreren? Samen met Marco, één van onze technici, nemen we een kijkje in het kalibratieproces, vertelt hij wanneer je een spotpyrometer en warmtebeeldcamera laat kalibreren, en welke werkzaamheden wij voor je uitvoeren.

Infraroodstraling brengt onzichtbare problemen in beeld 

Om te begrijpen waarom we warmtebeeldcamera’s kalibreren, moet je eerst weten waar en waarom deze meetinstrumenten worden toegepast. Veel sectoren maken tegenwoordig gebruik van thermografie als inspectie-, meet- of analysemethode. In de woning- en utiliteitsbouw worden op deze manier bijvoorbeeld constructie- of installatiefouten opgespoord. De gedetailleerde weergave van thermische afwijkingen maakt infraroodmetingen ook een waardevolle inspectiemethode voor de medische sector en de koude- en warmtetechniek.   

Alle objecten zenden infraroodstraling uit. Net als radiogolven, microgolven, röntgenstraling is ook infrarode straling iets wat wij niet waar kunnen nemen met onze ogen. Met een infraroodcamera wordt dit spectrum “zichtbaar” gemaakt voor het menselijk oog.    

Net als een normale digitale camera is ook een warmtebeeldcamera uitgerust met een sensor. Deze sensor is bij warmtebeeldcamera’s gevoelig afgesteld op het registreren van het infrarood spectrum. Informatie die de sensor registreert wordt vervolgens omgezet naar een zichtbaar warmtebeeld. De kleuren op het display illustreren een temperatuurwaarde. Om de afbeelding nog beter te definiëren wordt op het display ook een temperatuurschaal en temperatuurwaarde weergegeven. 

Betrouwbaarheid van de meetwaarden na langere tijd 

En hier komen we op een belangrijk punt terecht. Ondanks dat professionele warmtebeeldcamera’s vanuit de fabriek zijn gekalibreerd, kunnen na verloop van tijd afwijkingen ontstaan in de kalibratie- en meetwaarden. Daarom is het aan te raden je warmtebeeldcamera periodiek te kalibreren. Zeker wanneer gedetailleerde metingen noodzakelijk zijn voor jouw inspectiewerk!  

Indicatieve en selectieve temperatuurmetingen 

Kort door de bocht worden thermografische inspecties op twee manieren uitgevoerd: als indicatieve of selectieve temperatuurmeting. Bij indicatieve metingen worden op een snelle manier temperatuurverschillen zichtbaar gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het opsporen van koudebruggen, leidingen of overbelaste installatieautomaten. Een gedetailleerde temperatuurweergave is in deze situaties minder belangrijk. 

Selectieve metingen worden regelmatig toegepast om slijtage, schade of de conditie van een object over langere termijn in beeld te brengen. Bij deze metingen worden infraroodcamera’s gebruikt met een hoge thermische resolutie, een lage temperatuurgevoeligheid en verstelbare focus. Bekende praktijkvoorbeelden zijn het inspecteren van PV-installaties volgens SCIOS Scope 12, Research en Development toepassingen en permanente monitoring van elektronische- en mechanische installaties. Door nauwkeurig te meten, kan vroegtijdig worden voorspeld wanneer onderhoud of ingrijpen nodig is. 

“Gekalibreerd en goed onderhouden meetapparatuur functioneert per slot van rekening beter.”

Het spreekt voor zich dat je er zeker van moet zijn dat jouw inspectiecamera, ook na langdurig gebruik, de juiste meetwaarden geeft. Periodiek kalibreren is in zekere zin dus onvermijdelijkheid. Goed onderhouden meetapparatuur functioneert per slot van rekening beter.  

Wanneer en hoe vaak je een warmtebeeldcamera laat kalibreren, bepaal je als werkgever of eigenaar uiteindelijk zelf. De vuistregel is ieder jaar, maar dit verschilt per organisatie. Technici van KWx MeterCare kunnen na 4 kalibraties het verval van een meetinstrument bepalen. Dit noemen we ook wel drift of meetonnauwkeurigheid. Aan de hand van deze gegevens kunnen wij in overleg met jou besluiten de kalibratie-interval aan te passen. 

Warmtebeeldcamera’s kalibreren bij KWx MeterCare 

Het kalibratielaboratorium van KWx werkt merkonafhankelijk en kan vrijwel elk gerenommeerd merk warmtebeeldcamera kalibreren. Handheld camera’s van Flir, Fluke en Testo zien we met regelmaat voorbijkomen in ons kalibratielaboratorium.  

Net als andere test- en meetinstrumenten nemen we ook deze meetinstrumenten op in onze MeterCare database en volgt eerst een fysieke controle. Bij binnenkomst wordt de camera gecontroleerd op beschadigingen zoals krassen op de lens of scheuren in de behuizing. Ook kijken we naar de naar de kwaliteit van de accu of batterij.  

Voor onze kalibratieprocedures zijn omgevingscondities vastgesteld. Daarom laten we instrumenten na ontvangst acclimatiseren in ons laboratorium. In deze ruimte worden onder andere de omgevingstemperatuur en barometrische druk in de gaten gehouden. Deze factoren hebben namelijk invloed op kalibratie- en meetresultaten.  

Na een aantal uur acclimatiseren starten we met het kalibratieproces. De warmtebeeldcamera wordt in een vaste opstelling geplaatst, waarna een serie van metingen wordt uitgevoerd en geregistreerd. Voor kalibratiemetingen maken we gebruik van blackbody infraroodkalibrators met een zeer hoge emissiefactor. Dit zorgt voor nauwkeurige temperatuurmetingen en een snelle registratie van meetafwijkingen bij de warmtebeeldcamera.  

Als de kalibratie succesvol is afgerond en de waarden binnen de specificaties vallen, wordt het kalibratiecertificaat opgemaakt. Het certificaat wordt uitgeprint en met de camera retour gestuurd. Klanten met een MeterCare account kunnen certificaten en kalibratiegegevens ook terugvinden in hun persoonlijke omgeving van ons kalibratieportaal.  

Onderhoud door MeterCare met ondersteuning van Hemmink Zeker Meten  

Registreer je meetinstrumenten bij MeterCare van KWx en combineer dit met de meetoplossingen en kennis van Hemmink Zeker Meten. Dan ben je verzekerd van goed onderhouden meetoplossingen voor jouw inspectiewerkzaamheden. Elektrische kalibraties kunnen bij KWx ook onder RvA EN-ISO/IEC 17025 uitgevoerd worden. Voor onze scope zie: K178 – Raad voor Accreditatie (rva.nl)

Laat hier je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op voor het inplannen van een kalibratie, reparatie of update van je meetinstrumenten. 

Registreer je meetinstrument bij KWx MeterCare

Gegevens van de eigenaar en/of gebruiker:

Voeg hier je aangeschafte instrument(en) toe:

Voeg hier je instrument(en) toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *