Een succesvolle investering gaat verder dan geld

Investeren gaat om meer dan alleen geld

Wanneer je groeiambities hebt voor jouw bedrijf is het onvermijdelijk dat het thema investeren een keer langskomt. Het is goed mogelijk dat dit kapitaal van buiten de organisatie moet komen. De kans is groot dat je uitkomt bij een investeerder. In eerste instantie ben je op zoek naar een investeerder om geld aan te trekken, maar een succesvol bedrijf heeft meer nodig dan dat. Op dat laatste gaan we dieper in.

Het aanbod van kapitaal

Van oudsher waren banken de plek waar startende en groeiende bedrijven van kapitaal voorzien konden worden. De laatste jaren is dat sterk veranderd en maken bedrijven meer gebruik van andere kapitaalbronnen.

Er zijn in Nederland genoeg organisaties en particulieren die op zoek zijn naar mogelijkheden om hun geld te laten renderen. Investeren in een veelbelovend bedrijf is voor velen van hen een spannende maar logische manier. Binnen deze groep bevindt zich een aantal soorten investeerders, met elk eigen werkwijzen en belangen. Je kunt hierbij denken aan:

  • Business angels, particulieren met een flink vermogen
  • Venture capital en Private Equity: durf investeerders
  • Crowdfunding, waarbij veel particulieren relatief kleine geldbedragen lenen aan de uitvoering van jouw idee

Hoewel bovenstaande partijen ieder hun eigen manieren en kenmerken hebben, hebben ze allemaal één ding gemeen: ze bieden kapitaal. Wanneer je op zoek bent naar geld voor jouw bedrijf en niets meer dan dat, bieden bovenstaande investeerders of een bancaire lening uitkomst. Uit recent onderzoek blijkt dat er voor goede plannen en ideeën meer dan genoeg geld beschikbaar is.

Kapitaal dat verder gaat dan geld

Geld is echter niet het enige benodigde ingrediënt voor groei. Het succes van een organisatie wordt mede bepaald door de mensen. Een bedrijf kan nog zoveel geld op de bank hebben staan; zonder het juiste team zul je nooit de groei realiseren die je voor ogen hebt. Want laten we wel wezen, een bedrijf opbouwen en laten groeien is hard werken en er komt heel veel bij kijken. Heel veel verschillende uitdagingen die – als je niet tijdig andere mensen binnenhaalt – je zelf aan moet gaan. Met een beetje pech geeft dit ook nog eens gedoe tussen de oprichters. Het is daarom verstandig niet alleen op zoek te gaan naar kapitaal in geldvorm, maar ook in de vorm van kennis, ervaring en netwerk, dan kom je al snel in een veel kleinere selectie investeerders terecht.

Kairos behoort tot deze selectie. Kairos gaat verder waar de gemiddelde investeerder stopt. We investeren niet alleen met geld, maar ook vanuit ervaring, expertise en netwerk. Kairos  heeft een actief betrokken benadering en ondersteunt in de groei van jouw bedrijf vanuit vier rollen:

  1. Vanuit de rol als aandeelhouder stellen wij kapitaal beschikbaar en verkrijgen hiermee een aandelenbelang in het bedrijf.
  2. Voor ondernemers en specifieke issues in bedrijfsgroei, fungeren wij als coach.
  3. Om de juiste samenwerkingsrelaties te creëren, is onze rol als verbinder van belang.
  4. Onze rol als expert draagt bij aan onder andere strategische focus.

Onze focus: toekomstbestendigheid

Een ander verschil met de meeste investeerders, is onze focus. Dat het financiëren van een veelbelovend bedrijf rendement kan laten opleveren is voor ons niet het belangrijkste. Onze focus is toekomstbestendigheid: het laten groeien van bedrijven en het uitbouwen van de Hemmink Groep. Voor ons is daarom een exit, ofwel het verkopen van ons aandelenbelang, geen doel op zich. Waar het gros van de andere investeerders na 5 tot 7 jaar hun belang willen verkopen, wil Kairos eraan werken om het bedrijf te ontwikkelen tot gevestigde onderneming. Dát maakt ons uniek.

Benieuwd wie jou voorging? Bekijk onze projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *