Bufferen

Flexibiliteit is een kernvraagstuk in de energietransitie. Bufferen, het slim opslaan van energie, kan een belangrijk onderdeel zijn in de energietransitie bij verschillende uitdagingen. Bufferen bij een overschot aan energie geeft ruimte om op een later moment een tekort aan energie op te kunnen vangen.

Dit is overigens niet nieuw: de roep om flexibiliteit was in het verleden ook aanwezig in de watervoorziening. Zo waren de pompen niet goed regelbaar waardoor de pieken in de vraag problemen opleverden. Een mooie oplossing is de watertoren, een vat water op een hogere of verhoogde plaats (een toren) waarmee de druk in het waternet op een constant niveau bleef staan. Dit was, en is in sommige gevallen, ook een voorziening om aan een plotselinge vraag te voldoen. Bij veel treinstations is een watertoren aanwezig om snel een stoomtrein te voorzien van het benodigde water voor het produceren van stoom, een snel laadstation voor treinen.

Iedereen herkent vrijwel direct deze stad: New York! Maar de stad heeft nog meer kenmerken, zoals dat de stad een enorm aantal houten waterbuffers heeft op gebouwen én deze genoemde watertorens zijn nog steeds in gebruik. New York heeft naar schatting zo’n 10.000 tot 15.000 van deze watertorens. De buffers worden met een constante druk via een dunne waterleiding gevuld en op momenten van grote vraag, bijvoorbeeld voor de ochtend- en avonddouche, wordt het gebouw voorzien van het benodigde water.

Het bufferen van elektrische energie kan door middel van accu’s of bijvoorbeeld via gecomprimeerde lucht, een vliegwiel of supercaps. Ook een watertoren kan een buffer zijn voor elektrische energie. Denk aan een energieopslag waarbij het water omhoog wordt gepompt en bij het terug leveren wordt via een dynamo elektrische energie opgewekt. Dit is een zeer veel gebruikte vorm van stuwmeren en spaarbekkens. Daarnaast kan water(stof) ook een energiedrager zijn, middels elektrolyse.

De race om de superbatterij

Wil je meer weten over de opslag van energie? Bekijk dan de VPRO Tegenlicht documentaire "De race om de superbatterij".

Fortona als kennispartner

Fortona is jouw kennispartner op het gebied van de energietransitie. Heb je vragen of wil je advies? Neem dan contact met ons op.

Contact Fortona

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.