Laden Evenementen

« Alle Evenementen

De accu op wielen: V2G

12 september @ 14:00 - 15:00

De EV aan de stekker. De EV gaat laden tot de accu vol is. Simpel toch? Te weinig energie? Dan leen je dat gewoon even van de EV.

In principe zou het wel zo simpel moeten zijn. Jouw elektrische energie zit in de batterij. Maar er spelen factoren mee die het soms wat ingewikkelder maken. Denk hierbij aan de beschikbaarheid van voldoende stroom bij meerdere laadpalen. Als alles tegelijk gaat laden kan de zekering of hoofdzekering het wellicht niet aan. Maar ook de prijs van de elektrische energie kan een rol gaan spelen.

De bi-directionele scenario’s zijn misschien nog complexer. Systemen zullen moeten regelen dat de auto op een zeker moment een bepaalde lading (State of Charge, SoC) heeft. In V2H en V2B scenario’s zal de auto accu in de tussentijd kunnen bijdragen aan de lokale energiehuishouding. Met bijvoorbeeld ‘nul op de meter’ of optimalisatie van het zelfverbruik als doelstelling.

In een V2G ‘Vehicle to Grid’ scenario kan de autobatterij bijdragen aan netstabiliteit. Daarnaast zou bij variabele tarieven de accu mogelijk ingezet worden voor verkoop en inkoop van energie.

Inhoud

In het webinar ‘De accu op wielen: V2G’ geven we een toelichting op de stand van zaken met betrekking tot het bi-directioneel gebruik van de auto accu. De EV accu kan een belangrijke rol spelen in de energiebalans in huizen, bedrijven en elektriciteitsnetten. Maar is elke auto bi-directioneel? En kan een auto zomaar ontladen worden?

In het webinar komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • V2G scenario’s
  • Wat is er nodig om bi-directioneel te kunnen laden en ontladen?
  • ISO 15118, de standard voor laden en ontladen van EV’s
  • Huidige status en ervaringen
  • Hardware en software

Gegevens

Datum:
12 september
Tijd:
14:00 - 15:00
Evenement Categorie: