Experts in het digitaliseren van de bouw- en installatiebranche

BimBuildings en Scanplan

Kairos investeert in groei BimBuildings en ScanPlan, experts in het digitaliseren van de bouw- en installatiebranche met oog voor de praktijk.

Kairos, onderdeel van Hanzestrohm uit Zwolle, heeft een investering gedaan in de zusterbedrijven BimBuildings en ScanPlan. BimBuildings maakt BIM-modellen en werktekeningen voor aannemers en toeleveranciers in de bouw. ScanPlan ontwikkelt een online platform om met behulp van AI-software pointclouds om te zetten in BIM modellen. De combinatie van beide bedrijven levert nieuwe oplossingen op waarmee klanten sneller en slimmer kunnen werken. Het fundament zijn betrouwbare praktijkgerichte BIM-modellen waarin maakbaarheid voorop staat. Dit fundament wordt verrijkt met expertise op het gebied van digitale modellen en AI-technologie. Met de investering van Kairos zijn BimBuildings en ScanPlan goed gepositioneerd om door te groeien.

BimBuildings: engineers van BIM modellen

BimBuildings is voor tal van bedrijven in de bouw- en installatiebranche dé partner voor engineering van BIM-modellen, met een specialisatie op houtskeletbouw. Raymon Paarhuis, directeur van BimBuildings en ScanPlan: “De afgelopen jaren hebben we met bedrijven samengewerkt aan de engineering van BIM-modellen. Van de voorbereiding van een project naar het ontwerp tot en met realisatie. Daar hoort ook het automatiseren van werkprocessen en het opleveren van documentatie bij. Denk bijvoorbeeld aan bestellijsten en productietekeningen voor (pre-)fabricage. Ons team van engineers groeit en heeft bewezen de pragmatische oplossingen te bieden die klanten verder helpen bij hun digitaliseringsproces.”

ScanPlan: online platform dat met AI software pointclouds omzet in BIM modellen

Scanplan is ontstaan doordat er een innovatief proces is bedacht voor het creëren van energielabels voor de woningbouw. Door niet meer handmatig een woning in te meten maar een 3D-scan te maken, worden energielabels binnen een dag opgeleverd. Vanuit het verwerken van deze 3D-scans is de ontwikkeling gestart om pointclouds automatisch om te vormen naar een BIM-model. Op dit moment hebben we een automatische classificatietool  waarin objecten in de pointcloud worden herkend en er uittrekstaten mee gemaakt kunnen worden. De beta-versie hiervan komt binnenkort online,” aldus Herwin Kampjes, directeur van BimBuildings en ScanPlan. Shayan Nikoohemat, co-founder en technisch directeur van ScanPlan licht de ontwikkelingen verder toe. ”Ik werk al jaren internationaal aan het toepassen van AI-software voor het classificeren van data. Het online platform en de beta-versie die we binnenkort lanceren zijn mooie resultaten. Tegelijk is het ook het begin van de verdere ontwikkeling. Ons doel is om een complete AI-oplossing te bieden om automatisch vanuit 3D-scan pointclouds een BIM-model te genereren. Hierbij kan de modelleur met zijn kennis het model verrijken met data in plaats van dat hij het eerst nog moet overtekenen.” Paarhuis: “Klanten herkennen onze expertise en waarderen onze praktische focus om de bouw- en installatiebranche pragmatisch te digitaliseren.”

Investering van Kairos maakt het mogelijk te versnellen

Kampjes is blij met de investering. “Als oprichter en directeur heb ik de afgelopen jaren mogen ervaren dat een snelgroeiend bedrijf de nodige uitdagingen biedt. Met de investering van Kairos kunnen we die uitdagingen beter aangaan. Niet alleen met het extra kapitaal, maar juist ook door de ervaring en expertise die Kairos meebrengt. De ontwikkeling van het online platform – Scan2BIM – kunnen we bovendien versnellen.” Paarhuis: “We zijn ook blij dat Shayan tegelijk met Kairos toetreedt als aandeelhouder en de komende jaren vanuit zijn rol als technisch directeur Scan2BIM gaat ontwikkelen.” Kairos – onderdeel van Hanzestrohm uit Zwolle – investeert in en biedt business support aan bedrijven met aansprekende technische oplossingen. Sander Polman, investment director van Kairos: “De bouw- en installatiebranche staat voor stevige uitdagingen. We zijn ervan overtuigd dat digitaliseren essentieel is om die uitdagingen aan te kunnen gaan. We zijn onder de indruk van de bedrijven die Herwin en Raymon als jonge ondernemers hebben opgebouwd. Met name de pragmatische manier waarop ze met klanten samenwerken om digitale technologie toe te passen is indrukwekkend.” Naast de investering is het de intentie dat BimBuildings en ScanPlan gaan bijdragen aan digitalisering binnen de Hanzestrohm bedrijven.