DC

DC oplossingen voor de tractie-industrie

DC oplossingen voor toepassing in de tractie-industrie

Veel tractie-netwerken zijn uitgevoerd in DC, direct current ofwel gelijkspanning. Deze gelijkspanning wordt gegenereerd vanuit het AC (alternating current) ofwel wisselspanning netwerk. Dit gebeurt via transformatie en gelijkrichting in de onderstations.

De DC bovenleiding voedt de tractievoertuigen waarbij een aandrijfsysteem door middel van frequentieregeling de motor van het tractievoertuig aandrijft. Het omvormen en regelen van energie in de infrastructuur en tractievoertuigen moet optimaal geregeld zijn. Hier is kennis van vermogenselektronica voor nodig. Continuïteit van het tractienetwerk is van essentieel belang voor zowel de vervoersbedrijven als de gebruikers van het openbaar vervoer.   

750 en 1500V DC

In de bovenleidingsystemen in Nederland wordt 750V DC en 1500V DC toegepast. De Betuwelijn is hierin een uitzondering. In andere landen waaronder België wordt 3000V DC toegepast.

Solid state DC-beveiliging

Het beveiligen van het tractie DC netwerk is, net als bij andere DC netwerken, een uitdaging en zou met solid state oplossingen geoptimaliseerd kunnen worden.

Rem-energie

In het kader van verduurzaming wordt steeds meer rem-energie vanuit de tractievoertuigen gerecupereerd en in het energienetwerk teruggevoed.


Toename DC in industriële applicaties

In de netwerk industrie vindt een toename plaats in het toepassen van DC. Dit komt onder andere door een sterke toename in (semi) elektrisch aangedreven vervoersmiddelen. De ontwikkelingen in de maritieme industrie zijn hiervan een goed voorbeeld. De voordelen van DC zijn legio, ook in industriële applicaties, echter is het beveiligen een uitdaging. Moderne oplossingen maken het gebruik van DC efficiënter en veiliger. 

Voordelen van DC ten opzichte van AC:

  • Minder energieverliezen.
  • In geval van DC kan circa 5 keer zoveel stroom door de kabel, bij eenzelfde diameter ten opzichte van AC
  • Veel elektrische apparaten werken op gelijkstroom. Het continu omvormen van energie van AC naar DC en vice versa brengt onnodige energieverliezen met zich mee.
  • Groene energie wordt opgewekt in DC.

Continuïteit is essentieel

Continuïteit van het tractienetwerk en -vervoersmiddelen zijn van essentieel belang. Daarom moet het ontwerp van het energiesystemen optimaal zijn en dient de kwaliteit van de onderdelen en componenten excellent te zijn.

KWx biedt componenten en oplossingen voor zowel (vermogens-)elektronische installaties voor rolling stock alsook voor de infrastructuur. Betrouwbaarheid en veiligheid zijn gewaarborgd doordat KWx uitsluitend samenwerkt met gerenommeerde toeleveranciers en A-merken. Een ononderbroken dienstverlening richting de vervoersbedrijven en tractienetbeheerders is daarvan sterk afhankelijk.


Kennis van tractie-industrie en vermogenselektronica

De tractie-industrie vraagt haar toeleveranciers om oplossingen voor specifieke uitdagingen. Of het nu gaat om het omvormen, managen of beveiligen van elektrische energie, op basis van kennis en kunde is het KWx team in staat componenten waaronder halfgeleiders, koelprofielen en sensoren te adviseren voor toepassing in de aandrijvingen en boordnetvoedingen voor rollend materieel en voor DC onderstations. Daarnaast bieden wij complete klantspecifieke oplossingen als gelijkrichters en solid state DC switches voor het tractienetwerk.

Voortdurende optimalisatie

KWx denkt mee in de optimalisatie van DC netwerken in niet alleen tractie-, maar in alle omgevingen waar DC een beter alternatief of oplossing is.

Naast het adviseren en leveren van hoogwaardige componenten denken wij graag met mee in het zoeken naar oplossingen en het realiseren daarvan.

Contact

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.


Relevante thema's

DC-maritime-solutions

DC oplossingen voor maritieme toepassingen

Systemen moeten in staat zijn om stroomomvormers te ondersteunen en alternatieve bronnen te integreren. Daardoor breiden de elektrische stroomvereisten van schepen zich snel uit. DC-grids zijn de oplossing, maar kunnen alleen verantwoord worden toegepast met degelijke en aantoonbare beveiliging. Voor maritieme toepassingen zijn diverse DC oplossingen beschikbaar.

Lees verder

Gelijkstroom (DC)

Ons huidige wisselstroomnet voldoet niet aan de eisen van vandaag. Door het toenemende gebruik van vermogenselektronica wordt het elektriciteitsnet steeds minder efficiënt, terwijl het energieverbruik zal blijven groeien. DC biedt de oplossing.

Lees verder