KWx belevert Strukton Rolling Stock op zijn eerste Indiase treinavontuur

Power Electronics en SRS

Strukton Rolling Stock is een van de weinige onafhankelijke fabrikanten van elektrische voertuigen voor railtransport. Met een grote R&D afdeling wordt er gewerkt met moderne vermogenselektronica componenten om op maat gemaakte oplossingen te leveren. Strukton gebruikt deze kostenefficiënte oplossingen bij het ontwikkelen, verduurzamen en renoveren van trams, treinen en locomotieven.

Elektrische systemen voor 115 locomotieven voor de Indiase spoorwegen

In februari 2009 tekenden Strukton Rolling Stock en het Indiase Bharat Heavy Electricals Ltd. (BHEL) een 10-jaarscontract om de elektrische systemen voor 115 (6.000pk) locomotieven te ontwerpen en te leveren aan Indian Railways. Daarnaast was een zogenaamde ‘technology transfer’ een integraal onderdeel van het contract.

In de eerste fase werden de complete tractie-installaties in Nederland geproduceerd en werd de technische kennis overgedragen aan BHEL’s ingenieurs. Na een specialistische en intensieve trainingsperiode werd het mogelijk om deze systemen uiteindelijk in India te produceren. In de tweede fase werden de materialen naar India verscheept om daar, met lokale ondersteuning van Strukton, door BHEL-ingenieurs te laten assembleren. In de laatste fase was BHEL verantwoordelijk voor zowel het aankopen van de materialen als het produceren van de volledige installaties.

Inmiddels, ongeveer 10 jaar na de start van het project, zijn er meer dan 360 locomotieven geleverd aan Indian Railways en worden er jaarlijks ongeveer 100 locomotieven geproduceerd in BHEL’s Chittaranjan Locomotive Works (CLW) productiefaciliteit.

Leveren van kritische componenten voor de hulp- en tractiesystemen

KWx is vanaf het begin actief betrokken geweest bij dit project. KWx levert Strukton een aantal belangrijke componenten van de hulp- en tractiesystemen aan boord van de locomotieven, waaronder koelprofielen, IGBT’s en condensatoren.

De product- en applicatiekennis van de het KWx-team, in combinatie met de bereidheid om samen te creëren, maakt KWx tot een onmisbare partner.

Terugkijkend op dit project noemt Tim Redelijkheid (destijds projectinkoper bij Strukton Rolling Stock) KWx een onmisbare partner: “De technology transfer was voor ons de eerste in zijn soort. Bovendien was dit project ons eerste avontuur in India. Destijds werkten we in een klein team en stelde de verschillende culturele context ons voor heel wat uitdagingen. We hadden het geluk dat KWx ons vanaf het begin van het project ondersteund heeft.”

Volgens Redelijkheid zijn de belangrijkste voordelen om met KWx samen te werken de nauwe banden met fabrikanten, applicatiekennis en specifieke kennis over de vermogenselektronica-markt. “KWx is bereid met ons mee te denken en te co-creëren met onze ingenieurs. Het team stelt alternatieve oplossingen voor en weet waar de juiste kennispartners zicht bevinden.”

Vooruitkijkend naar toekomst voorziet Tim Redelijkheid een nog nauwere partnership tussen Strukton en KWx: “Ik zie een steeds prominentere rol voor KWx in de beginfase van een project, waarbij KWx fabrikanten en Strukton-ingenieurs samenbrengt zodat we kunnen co-creëren aan de tekentafel.”

Bezoek www.struktonrail.com voor meer informatie over Strukton Rolling Stock.