Grid-beveiliging elektrische veerboot Svelvik

Ferry met focus op zero emission

Svelvik electric ferry

Solid state DC breaker switch enige oplossing voor grid-beveiliging elektrische veerboot Svelvik.

Op 1 januari 2022 heeft Sefine Shipyard de batterijgevoede passagier- en autoferry Svelvik succesvol in de vaart genomen. Deze elektrische veerboot opereert nu tussen de Noorse plaatsen Svelvik en Verket. Om het DC-grid betrouwbaar en efficiënt te beveiligen, koos de Turkse system integrator Elkon voor de 500 Ampère 1 kV solid state DC breaker switch.

Ontworpen met focus op zero emission

In februari 2020 sloot Selfine Shipyard een contract voor verschillende hybride ferries met de Noorse ferry operator Basto Fosen.

The Norwegian Ship Design Company is verantwoordelijk voor het ontwerp van het schip. De innovatieve en batterijgevoede elektrische veerboot is 54 meter lang en heeft een capaciteit van 99 passagiers en 30 auto’s. De HVAC-systemen bevatten een speciaal ontworpen centraal verwarmings-/koelsysteem, waarbij gelijktijdig gebruik wordt gemaakt van zowel de warme als de koude kant van de warmtepompen.

Dankzij de generatoren met lage uitstoot en een batterijcapaciteit van 342 kWh is dit type schip milieuvriendelijk en laat het een minimale ecologische voetafdruk achter.

Beveiligen van het DC-grid

De Turkse system integrator Elkon is de elektrische system integrator van deze serie elektrische veerboten. Voor Elkon was met name het veilig ontwerpen van het DC-systeem een uitdaging. Zodoende kwamen zij in contact met de vermogenselektronica-specialisten van KWx.

Özgür Arslancan, Director Concept Design & Technology bij Elkon en verantwoordelijk voor het technisch ontwerp van het vermogenssysteem legt uit wat de grootste uitdagingen waren bij dit project: “In geval van kortsluiting is het van belang dat de ‘gezonde’ kant van het DC grid operationeel blijft. Dit is een eis van de certificeringsinstanties, waaronder DNV-GL. Het schip mag immers in geen geval stuurloos raken. Om dit te bewerkstelligen zijn extreem korte afschakeltijden en selectiviteit tussen verschillende delen van het DC-grid nodig. Wij hebben de verschillende opties uitgezocht, maar de enige manier om de vereiste selectiviteit in alle scenarios te garanderen is door de Astrol solid-state DC breaker switch toe te passen. De ultra-snelle afschakeltijden van slechts enkele microseconden zijn hierbij van cruciaal belang.”

Astrol solid-state DC breaker switch

Meer informatie over deze technology

In het single line digram is het elektrisch ontwerp van NB44 Svelvik gesimplificeerd weergegeven. In de afbeelding zie je een klein gedeelte van dit ontwerp. Je ziet dat de Astrol DC breaker switch is geplaatst tussen DC switchboard 1 en DC switchboard 2.

Veerroute Svelvik-Verket

Met een vaartijd van 5 minuten is Svelvik-Verket in Drammensfjorden de kortste autoveerroute van Noorwegen. Bastø Fosen exploiteert deze veerroute sinds januari 2022. De smalle zeestraat van Svelvik – zo’n 200 m breed en slechts 10 m diep – veroorzaakt een sterke getijdestroming. Dit maakt de manoeuvreerbaarheid voor passerende schepen behoorlijk uitdagend, ook voor de veerbootroute Svelvik-Verket.

Specificaties en kenmerken

Lengte 54 meter

Beam moulded 12.8 meter

Ontwerpdiepte 3.1 meter

Capaciteit 30 PCU / 99 passenger and crew

Class Det Norske Veritas & DNV-GL

Flag Norway

Hoofdvoortstuwingsmotoren 2x 425 kW @1500 rpm

Hoofdschroeven 2x 400 kW @700 rpm

Elektrische scope

 • Electric drive & propulsion equipment
 • Low voltage switchboards, consoles and equipment
 • Distribution boards 400/230V
 • Distribution boards 24V
 • Motor control centers
 • Individual motor starters
 • Low voltage switchboards, consoles and equipment
 • Miscellaneous panels / boxes
 • LV transformers
 • Battery chargers
 • Alarm control and monitoring system
 • Electrical engineering and installation

Specialist is Maritime DC solutions

KWx is gespecialiseerd in het geven van advies en het leveren van vermogenselektronica componenten en assemblies voor DC-systemen aan boord van schepen. Naast de revolutionaire solid-state DC breaker technologie leveren wij onder andere (super)condensatoren, halfgeleiders, zekeringen, koellichamen en stroomsensoren. Bekijk hier al onze Maritime DC Solutions.