Kies in 3 stappen de juiste metaalboor

Metaal is een materiaal met een vaste structuur waardoor het boren van een gat in metaal een uitdaging kan zijn. Toch is er voor elk type materiaal een ideale boor én oplossing beschikbaar, zo ook voor metaal. Doormiddel van drie stappen kan de keuze voor de juiste metaalboor gemaakt worden.

1. Kies het juiste toerental

Bij het boren in harde metalen of RVS is het belangrijk dat de machine wordt ingesteld op een laag toerental. Bij een hoog toerental zal er sneller verbranding optreden.  Daarom is het ook belangrijk boorolie te gebruiken om het metaal en de boor te koelen. Het koelen zorgt ervoor dat de boor minder snel verbrand en zal de levensduur verlengen. Kijk op de toerentalkiezer om zien welk toerental geschikt is.

2. Welke boor voor welke materialen?

Bij REX hebben we verschillende oplossingen voor het boren in metaal. De metaalboren van REX worden gemaakt van uit HSS ‘’High Speed Steel’’. Met deze HSS boren kunnen hoge snelheden behaald worden tijdens het boren. Als de HSS boor warm wordt dan verliest deze boor zijn hardheid niet. Er zijn drie verschillende soorten High Speed Steel: HSS-R, HSS-G & HSS-Co.

Rex Economy HSS-R metaalboren Rex steelmaster metaalboren HSS-GRex Steelmaster metaalboren HSS-Co
KunststofKunststofKunststof
StaalStaalStaal
XNon-ferrometalenNon-ferrometalen
XXRVS
XXGietijzer

3. Wat is de meest geschikte metaalboor voor jou?

Rex Economy HSS-R metaalboren

De Economy HSS-R is een rolgewalste HSS boor DIN 338 met een tophoek van 118º. De boor is zeer geschikt voor eenvoudige verspaningen en is ook leverbaar met afgedraaide schacht. Bij de Economy HSS-R metaalboor wordt gebruik gemaakt van ongelegeerd materiaal dat in de eindfase pas wordt gehard. Deze boren zijn beschikbaar in de diameter 0,3 t/m 20 mm.

Rex Steelmaster metaalboren HSS-G

De REX Steelmaster HSS-G is een uit één stuk geslepen metaalboor. De boor heeft een met blanke finishing en een 135° tophoek met splitpoint. Hierdoor heb je meer grip bij het aanzetten en loopt de boor niet weg op het materiaal. De Steelmaster HSS-G is geschikt voor het boren in de meest voorkomende staalsoorten en is leverbaar in DIN 338, DIN 340 en DIN 1897. De Steelmaster boren hebben een hoge standtijd en rondloopnauwkeurigheid. Deze boren zijn beschikbaar in de diameter van 0,3 t/m 16 mm.

Rex Steelmaster metaalboren HSS-Co

De REX Steelmaster HSS-Cobalt met amberkleurige finishing is een uit één stuk geslepen cobaltboor. De boor heeft een geslepen spiraal, een 135º tophoek en is voorzien een splitpoint. Hierdoor heb je meer grip bij het aanzetten en loopt de boor niet weg op het materiaal. HSS-Co metaalboren zijn gemaakt uit hoogwaardig gelegeerd sneldraaistaal met 5% cobalt. Hierdoor hebben deze boren een hogere standtijd. Deze boor is de ideale keuze voor het boren in hele harde metalen of RVS, maar ook bij de zachtere metalen profiteer je van de verbeterde eigenschappen. Voor het boren in hout of kunststoffen zijn deze boren minder geschikt. Deze boren zijn beschikbaar in de diameter 1 t/m 15 mm.

Wil je meer weten over de REX metaalboren of ben je op zoek naar de juiste oplossing voor jouw klus? Kijk dan op onze website of neem contact met ons op via info@hemmink.nl of bel ons op +31 (0)38 469 8200.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.